První veřejná genová banka zahájila činnost

První verejná genová banka zahájila cinnost

První verejná genová banka zahájila dnes v Brne cinnost. Lidé v ní mohou nechat odebrat genetické informace svých zvírat obsažené v DNA (kyseline deoxyribonukleové). Firma predpokládá, že je jednou bude možné použít ke klonování oblíbených psu, kocek nebo koní, až uhynou. Novinárum to rekl pracovník genové banky Igor Vícha. Zámery této instituce však vnímají s rozpaky mnozí odborníci na genetiku. Klonování techto zvírat není zatím v širším merítku možné. Jednou však nastane doba, kdy to pujde a bude to i cenove dostupné, uvedl Vícha. Podle neho si banka pred zahájením cinnosti nechala udelat pruzkum, z nehož vyplývá, že až tretina dotázaných by s klonováním svého zvírete po jeho smrti souhlasila, aby získala jeho "kopii".

Kolem cinnosti genové banky je však mnoho otazníku. Vícha odmítá mluvit o svých spolupracovnících a nezverejnil ani jejich jména. Nechce ani uvést, kde bude banka skladovat DNA zvírat. Oduvodnuje to obavou ze zlodeju, kterí by mohli mít zájem o genetické informace zvírat uložené v bance. Odber DNA u zvírecího milácka prijde na asi 5000 korun, ale ani Vícha dnes nedokázal odpovedet na otázku, na kolik jednou podle nej prijde klon.

Mnozí odborníci kroutí nad zámery 1. verejné genové banky hlavou. "Není to moc seriózní, je to jen obchod se sny. At již se v budoucnu podarí vyklovat jakékoli zvíre, jeho majitel získá jen

obal bez vnitrku," rekla Alena Hovorková z brnenské firmy Genservice. Tato spolecnost, podobne jako další v CR, nabízí odebrání a uchování vzorku DNA zvírat. Úcelem však není jejich pozdejší prípadné klonování, ale jen uchování jejich genetické informace. Ta muže být použita napríklad k prokázání puvodu zvírete pri jeho ukradení. "Pokud by však k nám prišel nekdo kvuli prípadnému klonování, nepochodil by," dodala Hovorková.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info