Zelení pro rozšíření EU bez přechodných období

Zelení pro rozšírení EU bez prechodných období

Rakouští opozicní Zelení se zasazují o rychlé prijetí kandidátských zemí do Evropské unie bez zavedení jakýchkoli prechodných období. Prohlásila to dnes ve Vídni zahranicnepolitická mluvcí strany Ulrike Lunaceková s tím, že Zelení nehodlají kvuli Temelínu blokovat vstup CR do unie.

"Nejnovejší studie ukazují, že i pocet pendleru (každodenne pres hranici dojíždejících pracovníku) se s rostoucím ekonomickým vývojem v kandidátských zemích snižuje," poznamenala Lunaceková.

Zelení spíše požadují aktivní politiku trhu práce, aby zeme bez vetších problému zvládla prijetí nových clenu do EU. Vidí totiž nedostatky v rešení trhu s prací, kde v samotné rakouské metropoli pretrvává nadprumerne vysoká nezamestnanost zejména nízko kvalifikovaných lidí. Strana se proto spíše priklání k zahájení dodatecných kvalifikacních kurzu ci uzavrení "smluv o

zamestnanosti" se Znojmem, Bratislavou a madarským Sopronem. Zejména hranicní regiony Rakouska ekonomicky profitovaly z prílivu návštevníku po pádu komunistického režimu ve státech strední a východní Evropy. Prebytek zahranicního obchodu s nekterými reformními státy pomohl vytvorit v alpské republice rocne 20.000 nových pracovních míst, zduraznila mluvcí.

Zelení nehodlají blokovat vstup CR do EU kvuli jaderné elektrárne Temelín. "To by byl neštastný krok. Signalizovalo by to budování nové (železné) opony," rekla Lunaceková na dotaz CTK.

Sjednocení ruzných postoju rakouských a ceských predstavitelu nadalší provoz a bezpecnostní stav elektrárny vidí ve vzájemných jednáních a hledání spolecného stanoviska. Lunaceková kritice podrobila úvahy predstavitelu clenských zemí EU, kterí uvažují o zavedení prechodných období pro pohyb pracovních sil, když na druhé strane Evropská komise není s to jednat o požadavcích kandidátských zemí ohledne prechodných období pro trh s nemovitostmi.

"Rakouská zahranicní politika od poloviny devadesátých let promarnila velkou šanci stát se duveryhodným kontaktním partnerem a príznivcem myšlenky rozširování v rámci EU," míní Lunaceková. Duveryhodnost Rakouska se podle ní dále snížila po nástupu konzervativne-nacionalisté vlády lidoveckého kanclére Wolfganga Schüssela. Zelení totiž odmítají jakékoli snahy vládních krajne pravicových Svobodných (FPÖ) bývalého predáka Jörga Haidera na

uskutecnení referenda o rozširování EU, ci neústupný postoj ohledne zrušení tzv. Benešových dekretu anebo obdobných slovinských dekretu AVNOJ.

Zelení se svým postojem k rychlému rozšírení EU bez jakýchkoli prekážek ale zustávají v Rakousku osamoceni. Kanclér Schüssel sice podporuje rozšírení EU o další státy, zavedení

prechodných období ale považuje za potrebné. Sociální demokraté (SPÖ), kterí navzdory vítezství v posledních volbách prešli do opozice, požadují od spolkové vlády vypracování opatrení na ochranu domácího trhu. Strana ale netrvá na dodržení prechodných období; priklání se k postupnému prehodnocování prekážek volného pohybu pracovníku. Jednoznacne se pro omezení možnosti zamestnávat obyvatele kandidátských zemí po jejich vstupu do EU staví rakouské odbory. Požadují pritom uvolnení pracovního trhu až poté, když nové clenské zeme dosáhnou 80procentní úroven prumerné mzdy Rakouska. Delnická komora prechodné lhuty považuje za nedostatecné a chce další dodatecná srovnávací kritéria, jako je míra nezamestnanosti a mzdová úroven.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info