Zavádění kvót mléka zablokováno z administrativních důvodů

Názor: Zavádění kvót mléka v ČR je zablokováno z administrativních důvodů

Podle nařízení vlády o kvótách na mléko ze dne 22. 11. 2000 měli zemědělci požádat o stanovení individuální produkční kvóty mléka nejpozději do 31. 1. 2001. Pracovníci okresních Zemědělských agentur vyzvali zemědělce k podání žádostí do 15. 1. 2001. Ti tak většinou učinili. Poté byli vyzváni výrobci mléka, kteří budovali nové stáje k podání nových žádostí s možností defakto neomezeného navýšení individuální kvóty.

SZIF je podle nařízení §3 odst. (5) povinen do 30 dnů ode dne doručení žádosti rozhodnout o stanovení produkční kvóty mléka producentovi.

Problém nastává s možností navýšení kvóty mléka z rezervy dle § 4 odst. (1) - termínu podání žádostí o zvýšení kvóty z rezervy. Žadatel o zvýšení kvóty pro letošní rok musí podat svoji žádost nejpozději do 1. 2. 2001. Může tak učinit pouze na základě oznámení Fondu dle § 13 odst. (5) o stanovené individuální produkční kvótě mléka jednotlivým výrobcům. Kdo včas do 1.3. 2001 nepožádá o zvýšení kvóty z rezervy, nemůže jí v letošním roce navýšit, ale jedná se pak o navýšení pro následující kvótový rok od 1. 4. 2002.

Dnes je 19. 2. 2001, žádosti předpokládám podali zemědělci skutečně do 15. 1. 2001. Měli tedy do 15. 2 . obdržet rozhodnutí o stanovení individuální produkční kvóty. Já jej dosud nemám a nejsem sama.

Mají rozhodnutí o výši své kvóty všichni ostatní producenti mléka? Splnil Fond termín třiceti dnů? Máme všichni stejnou možnost včas požádat o zvýšení kvóty z rezervy dnes, když zbývá pouze devět dnů na podání předmětných žádostí?

Považuji nedodržení termínu 30 dnů stanoveného v nařízení vlády o kvótách mléka dle § 13 odst. (5) za vážné zablokování zavádění kvót mléka v ČR, jehož důsledky nemohou zemědělci akceptovat a připustit. Je nepřípustné, aby zemědělci byli penalizováni za překročení kvóty, která jim nebyla v termínu oznámena. Je nepřípustné, aby SZIF nemusel dodržet stanovené administrativní termíny. Není možné, aby orgán odpovědný za správné fungování systému kvót porušoval vládní nařízení a byl pak oprávněn vybírat penále od zemědělců. Tím, že SZIF včas nestanovil individuální produkční kvóty, omezil možnost zemědělců požádat včas o zvýšení kvóty z rezervy a nemůže je pak penalizovat (přinejmenším zemědělce, u kterých je v prodlení s rozhodnutím o kvótě).

Vzhledem k tomu, že jsem neobdržela do 30 dnů od podání žádosti o stanovení kvóty mléka rozhodnutí o jejím přidělení, odmítám akceptovat povinnost odvést penále ve výši 115 % ceny mléka za každý litr mléka, o který překročím pozdě přidělenou kvótu.

Marie Brodinová - soukromý zemědělec

Zdroj: www.agris.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info