Boom přitvrdí souboje drůbežářů

Na rostoucí trh s kuřaty vstoupil Agrofert, jednička ve výrobě krůt

Spotřeba drůbežího masa se vloni v ČR zvýšila zhruba o desetinu a dále roste.

Jitka Šrámková

Poté, co společnost Agrofert ovládla vloni český trh s krůtím masem, hodlá se letos pokusit o stejný úspěch na trhu s kuřecím masem. Odborníci přitom soudí, že je to oblast, jež má dobré perspektivy, jak se ukázalo již vloni a hlavně v posledních dvou měsících, kdy se prodej výrazně zvýšil. Zároveň připomínají, že současní hlavní »hráči« již začali koncentrovat své síly a tento proces má dále pokračovat.

Agrofert v těchto dnech vstoupil na trh s kuřecím masem tím, že zahájil výrobu v pronajaté litoměřické firmě Melbro, která je v likvidaci. Jedná se o porážku s výrobní kapacitou čtyři tisíce kusů kuřat za hodinu, což dává předpoklad k roční produkci kolem pěti až šesti tisíc tun kuřat, což jsou 2 % roční produkce kuřat v republice.

Vedoucí potravinářské sekce firmy Richard Hýbal očekává, že Agrofert se prosadí navzdory silné konkurenci. Vychází přitom z toho, že podnik na jaře koupil jedničku na trhu s krůtím masem, bývalýAdex Tachov, a následně si pronajal druhého největšího výrobce, Krůtu Hodonín, v likvidaci. Oba producenti nyní pokrývají 70 procent trhu. Agrofert také nedávno svedl neúspěšný souboj s Agropolem o největšího českého výrobce drůbežího masa, Jihočeskou drůbež Vodňany.

Spotřeba drůbežího masa se vloni v ČR zvýšila zhruba o desetinu na více než 270 tisíc tun a na osobu dosáhla 21 kilogramů. V posledních dvou měsících se prodej zvýšil zhruba o čtvrtinu. Podle odborníků lze vzestup spojovat s tzv. nemocí šílených krav, kdy konzumenti odcházejí od hovězího.

Hlavní firmy na trhu proto posilují své pozice. Před časem vznikla mj. významná skupina, když se propojily firmy Xaverov, a. s., Drůbežářský podnik Libuše, a. s., a Drůbež Vejce Moravské Budějovice. Další podnik pokrývající asi desetinu trhu vznikl kolem firmy Promt, která ovládá drůbežářské podniky v Opavě a Modřících. Navíc drůbeží maso zpracovávají Kostelecké uzeniny, vedoucí firma mezi masokombináty. Pozorovatelé tak soudí, že nyní bude značný zájem o podniky nezapojené do větších celků. Zmiňují mj. Drůbežářský podnik Klatovy, a. s., s roční výrobou kolem 20 tisíc tun, nebo Integral, a. s., Vrchovina s podobným objemem.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info