MF zkoumá dopady Grégrova plánu na veřejné finance

Ministerstvo financí se začalo zabývat strategií ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra na posílení hospodářského růstu. "Pracujeme na podrobné analýze materiálu z hlediska možných dopadů na veřejné finance," řekl dnes bez bližších podrobností mluvčí MF Libor Vacek.

Grégrův plán s pracovním názvem "velký třesk" počítá s investicí do ekonomiky téměř 265 miliard korun. Letošní růst HDP by se tím měl zvýšit na čtyři procenta a v roce 2002 na pět až

šest procent. Peníze by měly jít ze státního rozpočtu, fondů dopravy a bydlení, z fondů Evropské unie, z privatizace či z emisí státních dluhopisů.

Finance by měly směřovat zejména na výstavbu silnic a dálnic, podporu bytové výstavby, oživení předlužených podniků či na restrukturalizaci hutnictví a na jeho útlum. Podle ekonomů však není jasné, kde by vláda v době rostoucího státního dluhu na plánované projekty získala peníze. Uskuteční-li se program, dále vzroste schodek veřejných rozpočtů, tvrdí.

Schodek veřejných financí by měl podle odhadů ministerstva financí činit v letošním roce 190 miliard Kč, tedy 9,5 procenta hrubého domácího produktu. Šéf Liberálního institutu Miroslav Ševčík navíc považuje Grégrův plán za možný zdroj korupce.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info