Dovozci tabáku připravují stát o miliardy korun

O více než dvě miliardy korun údajně přišel stát v loňském roce na daních z tabáku. Do České republiky se totiž začal ve velkém dovážet řezaný tabák. Ten dovozci vydávají za lulkový, který podléhá nižší dani než cigaretový.

Ministerstvo financí přiznalo, že o problému ví. Jen v loňském roce se do republiky prý přivezlo 1700 tun cigaretového tabáku, který dovozci deklarovali jako lulkový. Ten místo v dýmkách skončil v cigaretových dutinkách. Stát tak na spotřební dani přišel o více než 1,370 miliardy korun, na dani z přidané hodnoty o 300 milionů korun a nejméně o 500 milionů korun na

kolcích. Kuřáci mají o levný tabák zájem, protože dvacet z něho ubalených cigaret přijde na osm až devět korun.

Na to, že se děje něco neobvyklého, upozornil odborníky razantní nárůst dovozu řezaného tabáku do České republiky. Zatímco v roce 1997 se přivezlo 262 tun tabáku, v loňském roce to již bylo 2113 tun. Většinu tohoto tabáku dovážejí firmy z Vietnamu. Dovozci mohou pracovat se stejnými postupy jako v minulosti obchodníci s lehkými topnými oleji.

Novelou zákona o spotřebních daních se nyní bude zabývat Senát. Ministerstvo financí bude usilovat o to, aby Senát ještě v této novele zákona daň za cigaretový a lulkový tabák sjednotil.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info