Česko-izraelská spolupráce

Ministerstvo zemědělství ČR, Institut výchovy a vzdělávání MZe ČR, Velvyslanectví státu Izrael a Centre for Internationál Agricultural Development Cooperation (CINADCO) připravily a uskutečnily ve dnech od 18. do 22. září 2000 ve vzdělávacím středisku Institutu výchovy a vzdělávání v Benešově a v prostorách Vyšší odborné a Střední zemědělské školy v Benešově česko-izraelský kurz na téma "Úloha mladého vedoucího v rozvoji venkova a zemědělství".

Po kurzech "Střediska odborné přípravy, jejich využití v zemědělském vzdělávání a poradenství" určeném ředitelům zemědělských škol a jejich zástupcům a pracovníkům řídící sféry zemědělského vzdělávání a "Výzkum a vývoj ve službách rozvoje regionu" určeném řídícím pracovníkům zemědělského výzkumu a vedoucím pracovníkům Územních odborů Ministerstva zemědělství ČR to byl v pořadí již čtvrtý kurz realizovaný v rámci programu vzájemné spolupráce České republiky a státu Izrael. Kurz byl tentokrát tématicky orientován na vedoucí a aktivní pracovníky zemědělských a venkovských zájmových organizací a spolků a vzdělávacích institucí sledujících oblasti rozvoje venkova. Součástí semináře byly diskuse účastníků s pracovníky CINADCO k probíraným tématům.

Kurzu absolvovali zástupci z Ministerstva zemědělství České republiky, Institutu výchovy a vzdělávání MZe ČR, Agrární komory České republiky, Společnosti mladých agrárníků České republiky, Občianskeho združenie mladých farmárov a vidieckej mladeže Slovenské republiky "CYF", Stredného odborného učiliště poľnohospodárského Viničky , Ústavu zemědělských a potravinářských informací, katedry pedagogiky České zemědělské univerzity v Praze a Vyšší odborné školy a Střední zemědělské školy v Benešově. Simultánní překlad z angličtiny byl po celou dobu kurzu zajištěn.

Obsahem kurzu byly funkční komponenty moderního zemědělství, ekonomické aspekty rozvoje venkova, zemědělské znalostní systémy v moderním zemědělství, regionální organizace zemědělců, zapojení zemědělců do výzkumu, poradenství a rozvoje venkova, úloha organizací zemědělců a úvod k novým technologiím v moderním zemědělství. Přednášeli pánové Dr. Moshe Azencot a pan Dr. Arie Regev z Izraele. Program byl doplněn Vzájemnou diskusí k jednotlivým tématům, návštěvou zámku Konopiště, diskusním večerem a závěrečnou diskusí o optimálním podílu českých a slovenských mladých vedoucích na vzrůstu regionálního rozvoje venkova a zemědělství.

Účastníci kurzu doporučili navázat na obsah tohoto kurzu a pokračovat podobným způsobem i v budoucnosti jak v České republice tak i na Slovensku.

Ing. Josef Kaše, Ing. Šimon Vondruška

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info