Povodí Moravy informuje o stavu řek na internetu

O výšce hladiny toků a průtocích v řekách ve východní části republiky začala informovat veřejnost prostřednictvím internetu společnost Povodí Moravy. "Zejména při povodních chceme, aby se aktuální informace o stavu řek dostaly mezi občany, ale i pracovníky okresních, městských a obecních úřadů co nejrychleji. Internet nám v tom pomůže," řekl mluvčí povodí Ivo Savara. Dodal, že stránka o stavu řek bude aktualizována každý den, v době záplav pak každou hodinu.

Povodí Moravy spravuje vodní toky zejména na jižní, střední a v části severní Moravy. Mezi největší toky v regionu patří kromě Moravy a Dyje také Svratka, Svitava, Jihlava, Bečva nebo Desná. Na těchto řekách je rozmístěno 39 vodoměrných stanic, jejichž pracovníci každé ráno měří výšku hladiny a průtok řek.

Informace o stavu toků ve východní části ČR lze získat na internetové stránce www.povodi.cz pod odkazem Aktuální informace - stavy a průtoky na tocích. Stránku tvoří mapka povodí, na které jsou vyznačeny všechny vodoměrné stanice. U každé z nich je uveden průtok i výška hladiny. Stanice jsou označeny zelenou barvou. V době, kdy budou hrozit povodně, se však jejich barva bude měnit, a to podle stupňů povodňové aktivity. Světlezelená barva znamená bdělost, žlutá pohotovost a červená ohrožení. "Při náhlém a zcela překvapivém zvýšení nebo snížení průtoku v řekách se u jednotlivých stanic objeví i šipky, signalizující, zda hladina klesá nebo se zvyšuje," uvedl Savara. Doplnil, že informace o stavu toků jsou na stránce v šesti jazycích. Povodí Moravy je jednou z oblastí ČR, které v roce 1997 postihly ničivé povodně. Právě tehdy začali podle mluvčího uvažovat vodohospodáři nad novými způsoby rychlého předávání informací občanům a orgánům státní správy.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info