Amarant je také dost výživný
13.02.2001 | Hospodářské noviny
Kostní moučka, modifikovaná sója nebo něco dalšího?
V Hospodářských novinách dne 16. 1. 2001 vyšel článek Jaroslava Drobníka Kostní moučka nebo modifikovaná sója? K článku je možné dodat ještě další argumenty podporující jeho tvrzení.
Zdeněk Zadák
Často se sice zdůrazňuje, že změněný způsob výživy v průmyslově rozvinutých státech a zejména nové potravinářské technologie jsou zodpovědné za civilizační onemocnění, jako je nárůst počtu zhoubných nádorů, zejména rakoviny tlustého střeva a konečníku, a vysoký počet onemocnění srdečního a cévního systému. Avšak stále nejvíce lidí na světě umírá v důsledku nedostatečné výživy a infekce, které jsou zejména časté u podvyživených dětí.
Získání zdrojů výživy je tedy pro rostoucí počet obyvatel na Zemi životně důležitou otázkou. Jedním z řešení jsou nepochybně geneticky modifikované plodiny. Jejich riziko, jak píše autor, nebylo z medicínského hlediska prokázáno a může naopak přinést příznivé zdravotní výsledky snížením používání herbicidů, insekticidů i snížením zátěže xenobiotiky obecně. Existují však i jiné cesty získání zdrojů výživy a zvýšení biologické a nutriční hodnoty potravin. Je to pěstování zatím vzhledem k tradicím málo známých a málo rozšířených plodin, kterým se však v našich oblastech dobře daří.
Jako příklad může sloužit využití pseudocereálie amarantu, a to jak jeho semen, tak fytomasy. Bílkovina obsažená v amarantové mouce je velmi bohatá na esenciální aminokyseliny a při porovnání se sójovým proteinem a dalšími rostlinnými proteiny je mimořádná zejména pro vysoký obsah nepostradatelné aminokyseliny lysinu, která je i důležitým faktorem pro růst.
Navíc amarantové zrno obsahuje až 7 % oleje s vysokým podílem kyseliny olejové, dále tokoferolu a squalenu. Škrobová zrna amarantu jsou desetkrát menší než škrobová zrna pšenice nebo kukuřice, takže je lépe rozpustný a stravitelný. Spolu s biotechnologickými metodami může být důležitou doplňující nebo alternativní cestou zvýšení biologické a nutriční kvality potravin. Takový postup je nejen bezpečný, ale zvyšuje také kvalitu výživy.
(Autor je přednostou Kliniky gerontologické a metabolické Fakultní nemocnice v Hradci Králové)
Další články v kategorii
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Vítězem miliardového tendru Lesů ČR je LDF Rožnov, má osm ze 40 zakázek (18.12.2025)
- Itálie a Francie jsou proti rychlému schválení a podpisu dohody Mercosur (18.12.2025)
- Čí zájmy hájí premiér Babiš na jednání Evropské rady k rozpočtu? Naší země, nebo svého agroholdingu? (18.12.2025)
- Evropský parlament schválil odklad nařízení o odlesňování o další rok (18.12.2025)
- Řečtí zemědělci pokračují v blokádách i po příslibu více peněz (18.12.2025)
- Lední medvědi se geneticky adaptují na změny klimatu (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Australský podnikatel českého původu Josef Chromý proslul jako uzenář i vinař (18.12.2025)
- Česko rozšiřuje plochy ekologického zemědělství. Bio obiloviny a tradiční odrůdy nabývají na oblibě (18.12.2025)

Tweet



