Amarant je také dost výživný
13.02.2001 | Hospodářské noviny
Kostní moučka, modifikovaná sója nebo něco dalšího?
V Hospodářských novinách dne 16. 1. 2001 vyšel článek Jaroslava Drobníka Kostní moučka nebo modifikovaná sója? K článku je možné dodat ještě další argumenty podporující jeho tvrzení.
Zdeněk Zadák
Často se sice zdůrazňuje, že změněný způsob výživy v průmyslově rozvinutých státech a zejména nové potravinářské technologie jsou zodpovědné za civilizační onemocnění, jako je nárůst počtu zhoubných nádorů, zejména rakoviny tlustého střeva a konečníku, a vysoký počet onemocnění srdečního a cévního systému. Avšak stále nejvíce lidí na světě umírá v důsledku nedostatečné výživy a infekce, které jsou zejména časté u podvyživených dětí.
Získání zdrojů výživy je tedy pro rostoucí počet obyvatel na Zemi životně důležitou otázkou. Jedním z řešení jsou nepochybně geneticky modifikované plodiny. Jejich riziko, jak píše autor, nebylo z medicínského hlediska prokázáno a může naopak přinést příznivé zdravotní výsledky snížením používání herbicidů, insekticidů i snížením zátěže xenobiotiky obecně. Existují však i jiné cesty získání zdrojů výživy a zvýšení biologické a nutriční hodnoty potravin. Je to pěstování zatím vzhledem k tradicím málo známých a málo rozšířených plodin, kterým se však v našich oblastech dobře daří.
Jako příklad může sloužit využití pseudocereálie amarantu, a to jak jeho semen, tak fytomasy. Bílkovina obsažená v amarantové mouce je velmi bohatá na esenciální aminokyseliny a při porovnání se sójovým proteinem a dalšími rostlinnými proteiny je mimořádná zejména pro vysoký obsah nepostradatelné aminokyseliny lysinu, která je i důležitým faktorem pro růst.
Navíc amarantové zrno obsahuje až 7 % oleje s vysokým podílem kyseliny olejové, dále tokoferolu a squalenu. Škrobová zrna amarantu jsou desetkrát menší než škrobová zrna pšenice nebo kukuřice, takže je lépe rozpustný a stravitelný. Spolu s biotechnologickými metodami může být důležitou doplňující nebo alternativní cestou zvýšení biologické a nutriční kvality potravin. Takový postup je nejen bezpečný, ale zvyšuje také kvalitu výživy.
(Autor je přednostou Kliniky gerontologické a metabolické Fakultní nemocnice v Hradci Králové)
Další články v kategorii
- Farma Bezdínek na Karvinsku vybudovala skleník pro rajčata a energocentrum (31.05.2024)
- VIDEOSERIÁL Selský rozum – jak zastavit pokles živočišné výroby? (31.05.2024)
- Správa: ČR je opět zemí bez ptačí chřipky, poslední ohnisko bylo 19. března (31.05.2024)
- Senátoři dnes schválili novelu, která dává zelenou agrovoltaice (31.05.2024)
- Obliba plísňových sýrů v ČR roste, Jihočeská niva je mlékárenským výrobkem roku (31.05.2024)
- Agrolesnictví se zvolna v ČR prosazuje jako alternativa zemědělského hospodaření (31.05.2024)
- Na první pohled sympatická, ve skutečnosti ničitel. Pálavou se šíří invazní klejicha (31.05.2024)
- Investiční alkohol řeší na Vysočině policie, může jít o podvod za miliony (31.05.2024)
- Úspěšná jihočeská Simmental tour (31.05.2024)
- Varování pro spotřebitele: salmonela v chlazeném kuřecím mase ze zahraničí (31.05.2024)