Belgičané u nás podpoří ekologické projekty

Do energetiky belgičtí investoři jít nechtějí. Nebrání se však výstavbě alternativních zdrojů energie.

Julie Hrstková

S blížícím se termínem privatizace klíčových síťových odvětví stoupá intenzita vzájemných jednání s potenciálními strategickými investory. "Vstup do českého energetického sektoru, který je i pomyslnou křižovatkou evropských sítí, je pro každého partnera zajímavý a výhodný. To vnímají všechny firmy, se kterými jsme doposud jednali," uvedl po včerejším jednání s belgickými společnostmi ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr, který doprovází premiéra Miloše Zemana na jeho misi po státech Beneluxu.

Oproti například francouzským firmám, které zájem mají, jsou však Belgičané v oblasti energetiky značně rezervovaní. "Měli by spíše zájem podílet se na některých zelených projektech, tj. na tvorbě alternativních zdrojů," konstatoval ministr. Nezájem belgických společností o vstup do energetiky neznamená, že by rezignovaly na tuto oblast, upozornil prezident Svazu průmyslu a dopravy Petr Karas. Poukázal na to, že akcionářem belgické plynárenské firmy Distrigas je francouzská Suez-Lyonnaise des Eaux. Ta rovněž ovládá největší akciový balík v belgické Tractebel. Právě francouzský gigant stál u zrodu myšlenky vytvořit joint-venture mezi jeho belgickými dcerami Distrigas a Tractebel, které by aktivněji pronikaly na trhy, kde privatizace v oblasti plynárenství a energetiky doposud neskončila.

Belgičané jsou však velmi aktivní ve svém zájmu o vstup do privatizace českého plynárenství. "Předběžné informace si vyžádali na Ministerstvu průmyslu a obchodu, na včerejším jednání si potvrdili bližší údaje, jako například termín privatizace," konstatoval ministr Grégr. Dodal, že zájem belgických investorů míří i do oblasti vodního hospodářství a výstavby spaloven.

S vedením banky KBC (majitelem ČSOB) premiér hovořil o nutnosti navrátit do IPB aktiva, o něž banku připravila politika dřívějšího managementu. "Je mimo jiné i úkolem KBC, aby využila svých mezinárodních kontaktů k tomu, aby tato aktiva byla dostána zpátky, třebaže je to někdy obtížné," pravil. S šéfy KBC mluvil o tom, že by banka měla přitahovat do ČR investory a že by měla rozšířit svůj úvěrový rámec.

Se svým belgickým kolegou Guyem Verhofstadtem jednal premiér Zeman hlavně o EU. Bruselský premiér se vyslovil pro federalizovanou Evropu, v níž by výkonnou moc měla Evropská komise.

CzechInvest a CzechTrade otevřely včera svá zastoupení v Bruselu. V případě CzechInvestu jde o sedmé zahraniční zastoupení. "Jejich efektivita je jednoznačná. Čtyřicet procent investic k nám plyne právě prostřednictvím těchto zastoupení," uvedl generální ředitel agentury Martin Jahn. Belgie je však klíčovou zemí i pro obchod. Podle Martina Tlapy, generálního ředitele CzechTradu, mají belgičtí partneři největší zájem o dodávky v oblasti skla, plastů a nábytku.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info