ČR žádá desetiletý zákaz prodeje zemědělské půdy občanům patnáct

ČR žádá desetiletý zákaz prodeje zemědělské půdy občanům patnáctky

Česká republika upřesnila svůj požadavek na přechodné období, po které by cizinci z EU nemohli volně nabývat nemovitosti na jejím území - je to deset let pro zemědělskou a lesní půdu a pět let pro nemovitosti sloužící jako vedlejší bydliště. Včera to oznámil státní tajemník Pavel Telička, který v rámci bilaterální návštěvy premiéra Miloše Zemana v Belgii jednal s představiteli Evropské komise.

Tato specifikace byla podle něho podmínkou pro další pokrok při jednání o kapitole "volný pohyb kapitálu", o níž se má opět jednat v nejbližších měsících. Komise několikrát důrazně žádala, aby ČR svou obecnou žádost o přechodné období přesněji určila; bez toho se členské státy nemohou vyslovit.

Český šéfvyjednávač očekává v příštích týdnech a měsících rychlý pokrok při jednání o volném pohybu služeb; uzavřena by mohla být také kapitola finanční kontrola, pokud Parlament schválí vládní předlohu zákona o kontrole ve veřejné správě a EK ji shledá slučitelnou s právem unie. Záleží na tom, zda v návrhu, který je podle informací z EK vyhovující, neudělají poslanci nevhodné změny, jak se to již mnohokrát stalo. Mnohem větším soustem bude obsáhlá kapitola životní prostředí, podmínkou úspěchu ale je do 15. března poskytnout Bruselu poslední podrobné informace.

Dvouletá sága kolem kapitoly právo společností by mohla skončit, pokud by obě strany poněkud ustoupily z nesmiřitelných pozic ohledně patentové ochrany léčiv. Praha nehodlá přijmout jakýkoli kompromis a už vůbec ne to, co zatím EU navrhuje, tedy retroaktivní platnost evropských předpisů v ČR. Odpoví-li komise rychle na otázky, které jí ČR položila ohledně bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, mohlo by se o kapitole sociální politika dalo jednat ještě do léta, jak to předpokládá harmonogram EK. Na přijetí zákona o rozhlasovém a televizním vysílání v českém Parlamentu zase závisí, kdy bude uzavřena další kapitola nazvaná kultura a audiovize. Daňová politika je podle Teličky zralá na další projednání, vzhledem k několika žádostem o přechodná období bude však sotva uzavřena. Z jeho výčtu vyplývá, že ČR za švédského předsednictví, tedy do července, se značnou jistotou předběžně uzavře jednu kapitolu, volný pohyb služeb.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info