EU se velmi ostře obořila na Irsko

Ministři financí EU vyčítají Dublinu rozhazovačnou fiskální politiku

K bezprecedentnímu kroku se včera v Bruselu odhodlali ministři financí Evropské unie - podrobili rozpočet Irska na letošní rok drtivé kritice a žádali jeho přepracování. Fiskální politika nejrychleji rostoucí ekonomiky eurozóny je údajně neukázněná, podporuje inflační tlaky, a tudíž ohrožuje růst hrubého domácího produktu. A navíc neodpovídá směrnicím, které EU loni stanovila pro rozpočtovou politiku členských vlád.

Irský ministr financí Charlie McCreevy se před svými kolegy hájil tím, že občané jeho země jsou s rozpočtem velmi spokojeni. Přes 70 procent voličů jej podle prosincového průzkumu nadšeně schvaluje, proti je jen 15 procent respondentů. Vláda totiž na letošek snížila daňové zatížení a zvýšila různé sociální dávky.

Veřejné mínění v Irsku považuje postoj Evropské unie v této kauze za přehnaný. Autoritativní profesor ekonomie Alan Matthews z Dublinu prohlásil, že EU tuto otázku zbytečně eskaluje. Na druhé straně však tvrdí, že svou roli v této při sehráli i irští ministři - na výtky svých kolegů z členských zemí EU odpovídali příliš arogantně, čímž jen přilili oleje do ohně. Naznačil, že příliš vyhraněné vzepření se kritice ze strany orgánů EU může být kontraproduktivní: "Vždyť Evropská komise každý den v týdnu odsuzuje členské státy za to, že poskytují nadměrnou státní pomoc (podnikům), neplní direktivy, že nejsou dost přísní v boji proti podvodům a tak dále - takže (v případě kritiky irské fiskální politiky) nebylo třeba lámat věc přes koleno."

Oficiálně vyvolal protiirské tažení EU loňský skok míry inflace na sedm procent. Jenže tento ukazatel klesl v lednu na 3,9 procenta. I když překračuje dvouprocentní strop stanovený Evropskou centrální bankou, není Irsko samo - například Nizozemsko vykázalo v lednu inflaci ve výši 4,2 procenta. Někteří analytici se domnívají, že důvodem ostrého útoku EU proti Irsku jsou ve skutečnosti nízké podnikové i jiné daně, které tuto zemi činí konkurenceschopnější než jiné členské státy unie.

Neobvyklé rozhodnutí ministrů financí EU vůči Irsku může vyvolat otázku, zda se totéž nemůže stát kandidátu členství, České republice? Jak HN řekl Ivo Nejdl, analytik Raiffeisenbank, "problém Irska se v současné době Česka netýká. Daňové zatížení podniků je u nás zhruba na úrovni Rakouska. Pokud jde o naše investiční pobídky, jsou konzultovány s EU, takže není žádný důvod, proč by jí to mělo vadit. A po našem vstupu již pouze pobídky na nalákání investorů stejně nebudou stačit".

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info