Tabletky vitamínu A zachránily život miliónu dětí

Tabletky vitamínu A, které byly pod záštitou Dětského fondu OSN (UNICEF) distribuovány ve zhruba 40 zemích, zachránily od roku 1998 život téměř jednomu miliónu dětí. Uvádí se to v prohlášení, které bylo v pondělí zveřejněno v New Yorku.

"Je nepřijatelné, aby byť jediné dítě zemřelo kvůli nedostatku vitamínu A, když jedna tabletka se silnou dávkou tohoto vitamínu, která stojí dva centy, podaná dvakrát ročně, může dětem zajistit příslušnou ochranu," uvádí se v prohlášení výkonné ředitelky UNICEF Carol Bellamyové.

Vitamín A hraje podstatnou roli při fungování imunitního systému lidského organismu. Jeho nedostatek pak zhoršuje průběh dětských onemocnění jako spalničky a průjmy. Provedené studie

prokázaly, že v populaci trpící nedostatkem vitamínu A se dětská úmrtnost zvyšuje o 20 procent.

Nedostatek vitamínu A v příjmu potravy je registrován zhruba v 70 zemích, většinou afrických a asijských. Kampaň jeho podávání v tabletách, kterou UNICEF zahájil v roce 1997 ve spolupráci se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a vládami dárcovských států zatím obsáhla zhruba 40 potřebných států. K nejvýznamnějším dárcům patří USA, Velká Británie a Kanada.

Bellamyová v této souvislosti vyslovila uznání kanadské vládě, která za poslední tři roky poskytla UNICEF jednu miliardu tabletek vitamínu A. Zároveň vyzvala k rozšíření programu na

další země. "Už dávno nemáme žádnou omluvu pro nečinnost," řekla.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info