Lidé si stěžují na zápach z mrtvých ryb

Silný zápach obtěžuje obyvatele obce Chrastava na Liberecku. V místním rybníku poblíž Bedřichovky totiž uhynuli po Vánocích kapři. Asi 11 tun jich do rybníka vypustil podnikatel Michal Štrympl, který měl v Liberci obchod s rybami. Na vánočním trhu jich prodal ale sotva polovinu. Z hygienických důvodů byl nucen svoji prodejnu koncem prosince zavřít a kapři zůstali v rybníce. "Měli málo kyslíku. vysílili se k smrti nebo umrzli. Když se oteplilo, odhalila se spoušť. Mrtvé ryby už naplnily celý velkoobjemový kontejner a rybník je stále plný zdechlin," řekl hospodář místní organizace rybářského svazu Jan Krupička.

Majitel ryb se podle inspektora Okresní veterinární správy v Liberci Karla Hrnčiříka dopustil nejméně pěti prohřešků proti veterinárnímu zákonu. Veterináři s ním zahájí správní řízení, ve kterém mu hrozí pokuta až 300 tisíc korun. "Vyzvali jsme majitele ryb, aby katastrofu urychleně zlikvidoval. Dosud tak neučinil. Porušil tak i zákon o odpadech a vystavuje okolí nebezpečí nákazy. Psi, kočky a lišky roznášejí zdechliny po okolí, " konstatoval Hrnčiřík.

Stovky kaprů ještě v rybníku přežívají v přítokové části a rybáři mluví o týraní zvířat. "Asi dvě stě kaprů převezl majitel k nám do sádek. Jestli přežijí, není jisté. Pár set se jich ještě v rybníku trápí. Je třeba jednat rychle. Nabídli jsme proto majiteli, že rybník vyčistíme a napustíme, aby měly ryby šanci přežít. Další manipulace by jim ještě více ublížila. Zatím na naši nabídku nereagoval," řekl hospodář Krupička.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info