Po vstupu do EU vláda připouští vyšší daně

Zrušení žádostí o přibližně deset výjimek oznámila Evropské komisi česká vláda. Státní tajemník a hlavní vyjednavač s unií Pavel Telička v rozhovoru pro HN uvedl, že primárním cílem nebylo urychlit jednání s unií. "V letošním prvním pololetí nedojde k žádnému lámání chleba, ještě nebude stanoveno, že ten či onen stát postupuje rychleji a již uzavřel tolik a tolik kapitol. Neočekáváme, že by byl sestavován nějaký žebříček," vysvětlil.

Vláda minulý týden Bruselu oznámila, že v kapitole energetika netrvá na žádosti o odklad liberalizace trhu s elektřinou do roku 2005, jelikož se shodla na dřívějším datu, nejpozději do data vstupu. Také v oblasti daní už nežádá o dočasné používání nižší sazby daně z přidané hodnoty na telekomunikační služby. Kabinet také přistoupil na zvýšení spotřební daně na pohonné hmoty na evropskou úroveň. Znamená to, že od okamžiku vstupu by měl být trh s elektřinou zcela uvolněn a na telefonování a benzín by měly být uplatněny stejné daňové sazby jako v EU, tudíž by všechny tyto výrobky a služby podražily. Česká strana již netrvá ani na zachování nižší sazby daně z přidané hodnoty u stavebních prací jako celku, ale chce ji udržet u bytové výstavby.

ČR se rozhodla zříci se také několika žádostí o dočasné úlevy v oblasti ochrany životního prostředí - soudí, že je schopna do vstupu aplikovat například směrnici o ochraně vod před znečištěním dusičnany ze zemědělských zdrojů nebo směrnici o ochraně přírodních stanovišť a volně žijící flóry a fauny. Trvá ovšem na přechodných obdobích pro aplikaci zákonů, jejichž naplňování je velmi drahé, zejména o čištění odpadních vod v malých obcích. Přitom výstavba čisticích stanic je jedním z největších programů, které unie v kandidátských zemích investuje.

Ústup od některých žádostí plyne ze soustavného přehodnocování postojů obou stran v jednotlivých kapitolách; mnohdy se situace od doby vypracování původního stanoviska změnila a přechodné období se už nejeví jako nutné. Stanoviska jednotlivých kandidátů však zákonitě nemohou být shodná, jelikož každá země má své vlastní požadavky. "Nejedná se o koordinaci, ale o konzultace v jednotlivých otázkách," popřel Telička tvrzení o jednotném postupu.

Státní tajemník také potvrdil, že česká strana uvažuje o stažení dalších žádostí o přechodná období. "Ještě asi jednou půjdeme do vlády, ale to není aktuální, protože to bude až za delší dobu. O čem to bude, to vám nemohu říci ani náhodou," řekl našemu listu.

Evropská komise evidentně stupňuje tlak na kandidáty, aby se žádostí o přechodná období zbavovaly, což usnadňuje vyjednávání pozice unie.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info