Brusel podpoří rozvoj českého venkova penězi

Na podporu venkova přičleňovaných států zřídila Evropská unie tři podpůrné programy. Prostřednictvím programu Sapard se má modernizovat potravinářství.

Evropská unie má v rozpočtu pro zemědělství a rozvoj venkova vyčleněné prostředky. Je to ročně přibližně 44 miliard korun. Do roku 2006 se o tyto miliardy nebudou dělit její farmáři se zemědělci přičleňovaných zemí, ale ani ti nepřijdou zcela zkrátka. K jejich podpoře slouží tři podpůrné programy.

Zemědělský komisař Evropské unie Franz Fischler řekl: "Česká republika může do roku 2006 získat z unie více než 35 miliard korun." Pro jejich distribuci musí být zřízený potřebný aparát a programy by měly být průhledné a cílené," konstatoval Fischler. Peníze poslouží k rozvoji infrastruktury venkova, na modernizaci potravinářství a mimoprodukční nezemědělské činnosti.

"Specifický způsob podpory skýtá program Phare. Jeho prostřednictvím se modernizují stanice veterinární správy, které leží na hranicích a slouží k vyřizování formalit. Součástí jejich práce jsou atesty a jejich kontroly přepravovaných zvířat a živočišných produktů. Totéž platí pro fytosanitární kontroly a vybavení příslušných pracovišť a vyškolení odborníků," řekl náměstek ministra zemědělství Tomáš Zídek. "Z prostředků Phare se financují i školení českých a moravských expertů v zahraničí, v zemích unie," konstatoval Zídek. Od roku 1990 do loňska tento program již přinesl z unie 27,7 miliardy korun, což je skoro dvojnásobek ročního rozpočtu připadajícího na resort zemědělství.

"V současné době je prioritou tohoto programu evidence pozemků a zvířat. Na to unie klade velký důraz, protože má do údajů vnést pořádek," řekl Zídek.

Druhý program, který se především týkal dvoudenní návštěvy zemědělského komisaře Evropské unie Franze Fischlera, má název Sapard. Od loňska do roku 2006 z něj Češi mohou čerpat 5,7 miliardy korun. Přispěje hlavně k modernizaci potravinářského průmyslu.

"Potravináři musí předložit kompletní dokumentaci a rozvahu o modernizacích provozů. Mlékárny nebo masokombináty musí vybaví tak, aby odpovídaly evropským měřítkům a splňovaly přísné technické i hygienické požadavky unie," uvedl Zídek.

Sapard svými programy zasáhne celý venkov. Proto plnou třetinu prostředků sleduje ministerstvo pro místní rozvoj. Sapard bude financovat také nezemědělskou činnost, například tvorbu životního prostředí v podhorských oblastech a chráněných územích.

Třetí program, známý pod zkratkou ISPA, shromažďuje do roku 2006 celkem 2,7 miliardy korun uplatnitelných na zlepšení dopravy na venkově. "Tyto peníze mají sloužit resortům dopravy a životního prostředí. Využijí se na budování vodohospodářských zařízení, kanalizace, dopravní infrastruktury, ale i modernizaci železničních tratí," konstatoval Zídek.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info