Zetor je po letech provozně v černých číslech

O výrobce traktorů projevilo zájem již osm investorů, kteří nyní čekají na rozhodnutí soudu

Patrick Diviš

Poprvé po dvou a půl letech ztrát se provozní hospodaření akciové společnosti Zetor vrátilo do černých čísel. Podle sdělení mluvčího Jaroslava Pichrta vykázal brněnský výrobce traktorů vloni v prosinci provozní hospodářský výsledek ve výši 2,498 mil. Kč. Experti to považují za signál, že by se mohlo začít blýskat na lepší časy. Vzápětí však varují, že jedna vlaštovka jaro nedělá. »Celkově Zetor vykáže hlubokou ztrátu,« potvrdil poradce generálního ředitele Konsolidační banky Miroslav Zámečník. Celkové hospodářské výsledky nechce vedení firmy zveřejnit, dokud neprojdou auditem.

Neoficiálně se v Zetoru o černých číslech v účetnictví hovoří jako o zázraku. Sériová výroba se totiž rozběhla až koncem loňského října. »Hospodářský výsledek ukázal pozitivní efekt probíhající revitalizace. Potvrdil také předpoklady pro životaschopnost firmy,« konstatoval Pichrt. Zetor v posledním měsíci roku 2000 vyrobil 525 traktorů, 145 zákaznických motorů a 50 tun externích výkovků. Společnost navázala na loňský vývoj i letos, když dosud expedovala na 242 traktorů a 215 motorů. Traktory směřovaly většinou do zahraničí, především do Polska, Francie, Švédska, Norska, Irska, Slovinska a dalších zemí. Tuzemští odběratelé získali 28 strojů. Zetor nyní zajišťuje výrobu technicky nejsložitějších traktorů z modelové řady Forterra.

»Provozní hospodářský výsledek není bilanční. Vysoké úvěrové zatížení a dluhy z minulosti otočí jakýkoliv zisk z výroby opět do ztráty. Aby restrukturalizace nabyla konkrétní formy, musí proběhnout vyrovnání s věřiteli,« upozornil analytik Petr Bodeček z brokerské společnosti Cyrrus. Také podle něho se i přes pozitivní vývoj v prosinci propadne hospodaření Zetoru do hluboké ztráty, a to především kvůli odstávce výroby, která trvala až do loňského podzimu.

Zetor by podle kalkulací Revitalizační agentury mohl vykazovat zisk již při roční produkci 7000 traktorů, což ovšem předpokládá razantní restrukturalizaci a zeštíhlení firmy. Brněnský výrobce nyní sériově produkuje traktory na základě úvěru od Konsolidační banky ve výši 700 miliónů korun, provedl úsporná opatření a plánuje, že v letošním roce z výrobních linek sjede právě sedm tisíc traktorových jednotek.

Návrh na soudní vyrovnání s věřiteli podal Zetor již před půl rokem a stále čeká na verdikt Krajského soudu v Brně. »Souhlasným stanoviskem soudu se posílí důvěra dodavatelů a odběratelů,« uvedl Zámečník. Na rozhodnutí soudu, zda vyrovnání povolí, závisí i hledání strategického partnera. Zatím o Zetor projevilo zájem osm investorů, kteří budou mít možnost zúčastnit se třídenního předběžného šetření ve firmě.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info