Jde o bezpečnost za každou cenu?

Některá opatření přijímaná proti šíření nemoci šílených krav jsou přinejmenším diskutabilní nejen v EU, ale i u nás.

Státní veterinární správa ČR v dobré víře ochránit spotřebitele i před tím sebemenším rizikem, byť jen teoretickým, se rozhodla zařadit do moniroringu BSE všechna zvířata dovezená ze zemí EU, v nichž se posléze onemocnění BSE vyskytlo. Některé masokombináty se však obávají, že v případě prvního nálezu BSE v jejich jatkách nebude zájem o maso z dalších porážených zvířat. Tyto obavy jsou podle Josefa Holejšovského, ústředního ředitele Státní veterinární správy ČR, liché a neopodstatněné, neboť toto onemocnění se šíří pouze krmivovou cestou. Ani v jednom případě nebylo prokázáno, že by se BSE šířila kontaktem, ani není známo, jak by to mohlo být možné.

Obdobné obavy jsou i z další rizikové kategorie, z pohledu EU, a to z nutně poražených zvířat. Dokonce i u nás některá jatka odmítají nutnou porážku. Některé masokombináty chtějí vyčlenit pro porážku teoreticky rizikových skupin menší jatky, které by z převážné části své kapacity porážely jen tato zvířata.

Josef Holejšovský říká: „Chceme upozornit všechny spotřebitele a všechny obchody, které prodávají hovězí maso, které odebírají z jatek, že takovéto úvahy nemají odborné opodstatnění. S tímto neopodstatněným přístupem naopak kontrastuje dobrá snaha některých masokombinátů vyšetřit naopak veškerou svoji porážku a dát záruku spotřebiteli, že maso, které odchází z jejich podniku, pochází ze zvířat vyšetřených s negativním výsledkem.“

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: svs.aquasoft.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info