Poučení z historie: Herodesovi se to nepodařilo

Země Evropské unie stojí v těchto dnech před obrovským dilematem. Jak zachránit trh s hovězím masem a jak udržet nebo spíše znovuzískat důvěru jedlíků hovězího a přitom nesnížit produkci mléka.

Franz Fischler, komisař Unie přes zemědělství naznačil včera (6. 2.) na semináři v Brně jednu z možností jak toho dosáhnout - utratit telata hned po narození. Platilo by to pochopitelně pro členské země na jejich národní úrovni a bez podpory Bruselu. Aby kráva dojila mléko, musí totiž nejprve porodit tele. Na BSE by pak krávy byly vyšetřeny až po vyřazení z chovu. Tento způsob utracení mláďat, který připomíná biblického Heroda, však zřejmě podobně jako kdysi očekávaný efekt nepřinese. Co tedy podniknout?

Naše republika je stále v pozici třetí země čekající na přijetí do EU a která má z hlediska nebezpečí BSE výhodnou pozici. To je nám však málo platné. Podle Josefa Holejšovského, ústředního ředitele Státní veterinární správy ČR, jsme stále nuceni přijímat stejná opatření, jako je tomu v zemích EU, přestože k tomu nemáme vždy odborné důvody. Zatím bylo od poloviny ledna vyšetřeno rychlotestem na BSE metodou Western Blot od firmy Prionics několik desítek zvířat rizikových skupin, tj. skotu s příznaky nervového onemocnění, zvířat uhynulých a nutně poražených a zvířat dovezených ze zemí EU, kde se posléze BSE objevila. Ve všech případech se vyšetřují kusy starší 30 měsíců. Zatím se potvrzuje očekávání - žádný případ BSE nebyl zjištěn.

Veterinární správa zastává názor, že není důvod postupovat stejně jako v zemích EU, pokud jde o zkrmování masokostní moučky všem zvířatům. V podstatě ani v případě, kdyby se u nás objevil ojedinělý pozitivní výsledek vyšetření. Co je však třeba řešit rozhodně, je odstranění specifického rizikového materiálu (hlav, páteře, uzlin a střeva) z potravního řetězce, včetně těl uhynulých zvířat. O tomto problému bude Státní veterinární správa jednat s asanačními podniky. Přesto však v této zjitřené době nelze v žádném případě přistoupit k uvolnění trhu s hovězím pocházejícím ze zemí EU, ačkoli by si to z Unie velice přáli.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: svs.aquasoft.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info