Administrativní skluz ohrožuje výrobu bionafty

Ačkoli rozpočet ministerstva zemědělství počítá i v letošním roce s dotační podporou bionafty, konkrétní rámec pro podnikatelské prostředí není ještě v současné době znám. V rozhovoru pro Agris to dnes uvedl výkonný ředitel Sdružení výrobců bionafty Jiří Holas. Upozornil nicméně, že nejdůležitější podmínky výroby bionafty - zveřejnění dotačních pravidel MZe na letošní rok a snížení spotřební daně u směsného paliva s 31procentním podílem MEŘO (metylester řepkového oleje) již v minulých dnech nastalo.

"Nyní je důležité, aby začalo ministerstvo zemědělství podepisovat smlouvy na dotační podporu výroby bionafty s jednotlivými podniky," konstatoval Holas. Výrobci také podle jeho slov čekají na zveřejnění konkrétního termínu, od kdy bude u směsného paliva snížená spotřební daň uplatňována a jaká bude její konkrétní výše. "Výroba bionafty ohrožena není, skluz je hlavně administrativní," řekl Holas.

Podle informací Agrisu ale v průběhu ledna produkce bionafty v ČR výrazně poklesla. Její výrobci totiž neměli ani jistotu pravidel hry, ani odbytu. Ten se totiž po poklesu cen motorové nafty snížil a bionaftě v době nejistých výrobních a dotačních podmínek hrozila cenová nekonkurenceschopnost.

V současné době činí obvyklá cena motorové nafty u benzínek zhruba 24 koruny za litr, bionafty asi 21 korun. Smyslem dotací je přitom udržet cenu bionafty přibližně na 85 procentech klasické nafty, aby tak byla zajištěna motivace motoristů tento typ pohonných hmot kupovat a zároveň aby nižší cena bionafty vykompenzovala její mírně vyšší spotřebu a snížený výkon motorů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info