Biocel - prosperita pokračuje a roste

Se šéstinásobným meziročním nárůstem zisku uzavřela loňské hospodaření celulózka Biocel, a. s., Paskov. Zatím neauditovaný čistý zisk dosáhl 732 mil. Kč při celkových tržbách téměř 5,4 mld. Kč. Jak uvedl předseda představenstva a generální ředitel Biocelu Ivo Klimša, k pozitivům roku 2000 patří také posílení finanční stability společnosti.

Zatímco v roce 1999 byl podíl cizích zdrojů k vlastnímu jmění přibližně paritní, loni se firmě podařilo snížit zadlužení na 33 %. Plánované produkce 250 000 tun buničiny Biocel nedosáhl o pouhých 8000 tun. »Koncem roku se začal na trhu projevovat nadbytek této suroviny proto jsme naši výrobu poněkud utlumili,« vysvětlil Klimša. »Výhled pro nadcházející období je docela přijatelný. Kalkulujeme sice s nižšími cenami buničiny na zahraničních trzích, kam zejména vyvážíme, ale i se ziskem v úrovni 500 mil. Kč a tržbami kolem 4,5 mld. korun,« dodal.

Poté, co byl 18. ledna uzavřen kontrakt na prodej více než 93% akcií Biocelu rakouské celulózce Zellstoff Pöls AG ze skupiny Heinzel, čeká firmu proces začleňování. »Budeme muset přizpůsobit organizační strukturu rakouským zvyklostem a pracovat na růstu produktivity práce, abychom se dostali na srovnatelné parametry,« předvídá Klimša. Noví vlastníci se mají ujmout výkonu svých práv do konce března.

(šm)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info