Trh drůbeže - prosinec 2000

Trh drůbeže - prosinec 2000

Výsledky šetření Drůb (MZe) 4-12 "Měsíční výkaz o nákupu, zásobách, prodeji a cenách drůbeže a drůbežích výrobků"

Podle výsledků rezortního šetření byl nákup drůbeže v prosinci o 7 % nižší než v listopadu a přibližně stejný jako v prosinci 1999. Nákup drůbeže celkem 21,44 tis. tun nezahrnuje pro nedostatečný počet respondentů nákup kachen a hus. Nákup kachen se oproti listopadu snížil o 37 %, přesto je o cca 20 % vyšší než v prosinci minulého roku ( přesné údaje však nelze uvést z důvodu ochrany dat). Nákup hus se zvýšil v porovnání s předchozím měsícem i stejným obdobím loňského roku. Nákup kuřat, který tvoří největší objemový podíl v nákupu veškeré drůbeže, se snížil v prosinci o 6 %. Ke zvýšení nákupu došlo v tomto měsíci zejména u slepic, a to více jak dvojnásobně. Přesto při srovnání s prosincem 1999 byl nákup této drůbeže o 28 % nižší.

Průměrné nákupní ceny drůbeže zůstaly tento měsíc přibližně na stejné úrovni jako v listopadu. Při srovnání se stejným obdobím minulého roku se nejvíce zvýšila nákupní cena kuřat (o 10 %). Nákupní ceny slepic kolísají v jednotlivých měsících v souvislosti s typem a množstvím nakupované drůbeže.

Zásoby drůbeže nedělené se ve zpracovatelských podnicích snížily o 14 % na 3,41 tis. tun, ale oproti prosinci loňského roku se zvýšily o 15 %. Nejvíce ( o 64 % ) vzrostly zásoby slepic v souvislosti se zvýšením jejich nákupu. Při srovnání se stejným obdobím roku 1999 vzrostly zejména zásoby kachen a hus, přestože v porovnání s předchozím měsícem výrazně poklesly.

Zásoby jednotlivých drůbežích výrobků zůstaly na stejné úrovni jako v minulém měsíci, při srovnání s prosincem 1999 jsou o 39 % nižší.

Prodej drůbeže nedělené celkem se v prosinci snížil o 9 %. Prodej kuřat poklesl o 12 %. Nejvíce v tomto měsíci vzrostl prodej slepic. V porovnání s prosincem minulého roku zaznamenal prodej drůbeže nedělené pokles o 5 %. Prodej hus se zvýšil, a to jak při srovnání s předchozím měsícem, tak i se stejným obdobím loňského roku.

Prodej drůbežích výrobků celkem se snížil o 14 %, v porovnání s prosincem minulého roku se naopak o 6 % zvýšil. Největší snížení oproti předchozímu měsíci i stejnému období loňského roku zaznamenal prodej konzerv. Poměr prodeje drůbežích výrobků se měsíčně neustále mění v závislosti na zakázkách jednotlivých zpracovatelů.

Podle údajů získaných šetřením zaznamenaly v prosinci ceny drůbežích výrobků nepatrný růst. Při srovnání s prosincem 1999 byly ceny u většiny sledovaných drůbežích výrobků výrazně vyšší.

Podle údajů ČSÚ zůstaly v prosinci spotřebitelské ceny kuřat, slepic a kachen na úrovni cen listopadových. V porovnání se stejným obdobím roku 1999 vzrostly zejména spotřebitelské ceny kuřat, a to o 31 %.

Šetření "Měsíční výkaz o nákupu, zásobách, prodeji a cenách drůbeže a drůbežích výrobků" zpracovává oddělení statistických služeb MZe jako rezortní statistické zjišťování na všech větších podnicích oboru zpracování drůbeže, které jsou pro vývoj trhu s drůbežím masem podstatné.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info