Prezentace našeho potravinářství v Bruselu

Dne 28.11. 2000 se v prostorách Stálé Mise Brusel uskutečnil seminář pod názvem "Potraviny z ČR na rozšířeném trhu EU", který byl spojen s prezentací firem a ochutnávkou vybraných potravinářských výrobků. Cílem tohoto semináře bylo představit potravinářský průmysl a organizace zajišťující kontrolu kvality potravin a ochranu spotřebitele (ČZPI, SVS ČR, SRS, MZd a MPO ČR), dále ukázat připravenost potravinářského průmyslu na vstup do EU (harmonizace české potravinářské legislativy s legislativou EU). Během tohoto semináře se také představilo 7 českých firem, které prezentovaly svoji připravenost na vstup do EU.

Na tento seminář byli pozváni zástupci Evropského parlamentu, Evropské komise, Stálá zastoupení EU 15, SM kandidátských zemí, profesní svazy EU, konzultační firmy a tisk. Semináře se zúčastnilo cca 50 zástupců.

Seminář "Potraviny z ČR na rozšířeném trhu EU" byl organizován odborem zahraničních styků MZe ČR v úzké spolupráci se SM Brusel. Na přípravě tohoto semináře se významně spolupodílely tyto subjekty: SVS ČR, ČZPI, PK ČR a odbory MZe ČR: odbor potravinářské výroby, odbor předvstupové koordinace, odbor evropské integrace a odbor marketingu a komodit. Velkou měrou na tomto semináři spolupracovaly zúčastněné firmy: AMR Amaranth a.s., Bohemia Sekt, Českomoravská vinařská a.s., Drinks Union a.s., Karlovarská Becherovka a.s., Kostelecké uzeniny a.s., Perníkář Pardubice s.r.o., Povltavské mlékárny a.s.).

Seminář zahájil velvyslanec SM ČR v Bruselu při Evropských společenstvích L. Sečka. Celý seminář moderoval ústřední ředitel SVS ČR MVDr. Josef Holejšovský. První příspěvek (přednesl Ing. J. Šír podle podkladů náměstka pro zahraniční vztahy Ing. Tomáše Zídka) se týkal liberalizace vzájemného obchodu mezi ČR a EU. Dále následoval příspěvek odboru potravinářské výroby, týkající se českého potravinářského průmyslu, který prezentoval Ing. J. Šír. Následovala krátká diskuse, ve které byly zodpovězeny dotazy ohledně podpory malých podniků a situace kolem BSE. Poté byl zařazen příspěvek České zemědělské a potravinářské inspekce, informující o dozoru nad trhem s potravinami v ČR, který přednesla náměstkyně ústředního ředitele RNDr. Jana Paláčková. Následovala informace o činnosti Státní veterinární správy, kterou přednesl ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR MVDr. Josef Holejšovský. Poté viceprezident Potravinářské komory ČR Ing. J. Camplík spolu s ředitelem PK ČR Ing. M. Kobernou, CSc. představili nově založenou nevládní organizaci PK ČR. Poslední teoretickou částí semináře bylo představení profilů sedmi českých potravinářských firem pomocí počítačové techniky, které prezentoval Ing. Jiří Šír.

Závěr semináře byl organizován v prostorách pro oficiální společenské akce, kde měly jednotlivé firmy připraveny své prezentační stánky. Zde probíhala ochutnávka tradičních tuzemských výrobků. Všechny zúčastněné firmy byly na tuto akci výborně připraveny a účastnily se jí na vlastní náklady.

Závěr: Účastníci semináře stručně seznámili zástupce Evropské komise s přípravami ČR na vstup do EU, včetně transformace potravinářského průmyslu a pokroku dosaženého v legislativě upravující sektor potravin a informovali o principech fungování dozoru nad trhem s potravinami v ČR. Bylo zdůrazněno, že ČR učinila pokrok v transpozici předpisů ES do svého právního řádu, má účinnou kontrolu nad trhem s potravinami, a je schopna zajistit obohacení trhu Evropské unie kvalitními a zdravotně nezávadnými potravinami. Vybrané potravinářské firmy (AMR Amaranth a.s., Bohemia Sekt, Českomoravská vinařská a.s., Drinks Union a.s., Karlovarská becherovka a.s., Kostelecké uzeniny a.s., Perníkář Pardubice s.r.o., Povltavské mlékárny a.s.) představily svůj sortiment výrobků. Potvrdilo se, že naše firmy jsou schopné obohatit trh EU svými výrobky.

Dle vyjádření velvyslance SM ČR v Bruselu při Evropských společenstvích L. Sečky byl tento seminář hodnocen velmi kladně, jak po stránce obsahu i formy prezentace jednotlivých témat, tak včetně ochutnávky tradičních exportních potravinářských výrobků. SM Brusel doporučuje dle možností, v rámci komunikační strategie ČR, uskutečnit tuto prezentaci i v dalších zemích EU.

Pokud by tato akce byla rozšířena i do ostatních zemí (i nečlenských) a byla by organizována na komerční bázi (pozvat soukromé subjekty, dovozní organizace, odběratele atd.), mohlo by to našim vývozním firmám pomoci k prosazení se na zahraničních trzích. Další možnosti prezentace potravinářských výrobců je možno uskutečnit např. v prostorách Českých center v zahraničí, či na státních recepcích.

Jednotlivé prezentace všech řečníků a zúčastněných firem jsou umístěny na internetové stránce www.mudrc.cz/eu/ . Tyto stránky provozuje firma Český podnikatelský servis, jež zpracovávala některé prezentace pro tento seminář. K tomuto semináři byla také vydána brožura s názvem "Foodstuffs from the Czech Republic on the enlarged EU market", kterou naleznete také na výše zmíněné internetové adrese.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info