Revize indexů ČSÚ splnila harmonizační požadavky EU

Výpočty spotřebitelských i producentských cen jsou od roku 2001 značně inovovány

V průběhu roku 2000 probíhaly práce na komplexní revizi cenových indexů, která se týkala všech cenových indexů - spotřebitelských cen, cen průmyslových výrobců, zemědělských výrobců, cen stavebních prací a stavebních objektů, tržních služeb v produkční sféře a indexů cen dovozu a vývozu.

Poslední revize cenových indexů se v ČR uskutečnila před sedmi lety. Jejím hlavním smyslem bylo a opět je určení nových vah, struktury výdajů a tržeb, které slouží k vážení individuálních cenových indexů do skupin a do úhrnu.

Jde o výběr

Struktura vah r. 1993 byla nahrazena strukturou vah r. 1999. Provedly se další inovace, jako jsou významné záměry reprezentantů, prodejen, respondentů, případně další metodické změny. Změny u reprezentantů, prodejen a respondentů nejsou velké, protože jejich aktualizace se provádějí průběžně.

Na revizi se v ČSÚ podílel nejen odbor cenové statistiky. Proběhla také k jednotlivým cenovým indexům jednání pracovních komisí složených z jejich externích uživatelů. Zabezpečovaly se požádavky zejména resortů, ČNB, zájmových svazů, odborů, výzkumných pracovišt aj. V průběhu revize byly zabezpečeny prioritní úkoly, týkající se požadavků EI1. Úkol revize tak byl rozšířen o harmonizační požadavky EU.

První výsledky za leden 2001 budou zveřejněny u indexu spotřebitelských cen 8. února 2001 a u cen výrobců 13. února 2001. Revidované indexy cen dovozu a vývozu budou uveřejněny podle harmonogramu 16. března a stavebních prací (čtvrtletní periodicita) 15. května 2001. Revize všech cenových indexů byla provedena na jednotné váhové struktuře r. 1999. Dále se od roku 2001 mění základní období, ke kterému jsou nyní cenové indexy vypočítávány. Bazickým obdobím se stal prosinec 1999. Dalším indexním základem je průměr roku 2000. Nové indexy jsou počítány obdobně jako dřívější k předchozímu období, ke stejnému období předchozího roku a podle potřeby je možné je přepočítávat na jiné indexy základní.

Kromě vah byl komplexně posuzován výběr cenových reprezentantů. Cenové indexy výběrové, tzn. že se vývoj cen sleduje na souboru vybraných výrobků a služeb. Výběrová metoda se ve světě běžně používá u všech cenových indexů, neboť při velmi široké škále vyráběných komodit, jejich neustálém obměňování, nelze vývoj cen sledovat na všech výrobcích a službách. Není to možné nejen z technického hlediska, ale i z důvodu značné finanční náročnosti. Za reprezentanty jsou vybírány takové výrobky a služby, které se významně podílejí na výdajích obyvatelstva.

Celospolečenský spotřebitelský průměr

Index spotřebitelských cen, který charakterizuje cenový vývoj v celospolečenském průměru, měří reprezentativním způsobem změny konečných cen spotřebního zboží a služeb. Indexy spotřebitelských cen ukazují, jak se změny cen odrážejí ve vydáních jednotlivých skupin domácností. Kromě indexu za domácnosti celkem, který slouží k měření inflace, se od ledna 2001 vypočítávají a publikují indexy spotřebitelských cen (životních nákladů) také na domácnosti zaměstnanců, důchodců, domácností s dětmi v nízkém příjmovém pásmu a domácnosti žijící v hl. m. Praze.

Ve spotřebních koších (sp. koš = soubor výrobků, a služeb vč. vah, které jsou reprezentantům přiřazeny) byla provedena aktualizace výrobků a služeb a konstrukce nového váhového systému. Současně došlo ke změně v členění indexů spotřebitelských cen, které vychází z mezinárodní »Klasifikace individuální spotřeby podle účelu« (národní verze CZ-COICOP) a třídí výrobky a služby do 12 oddílů : 1) Potraviny a nealkoholické nápoje, 2) Alkoholické nápoje a tabák, 3) Odívání a obuv, 4) Bydlení, voda, energie, paliva, 5) Bytové vybavení a zařízení domácnosti, 6) Zdravotnictví, 7) Doprava, 8) Pošty a telekomunikace, 9) Rekreace, kultura, sport, 10) Vzdělávání, 11) Stravovací a ubytovací služby, 12) Ostatní služby a služby jinde neuvedené.

Struktura váhového systému byla aktualizována na základě údajů o výdajích domácností podle výsledků statistiky rodinných účtů za r. 1999 korigovaných údaji statistiky národníchv účtů. Váhy zahrnují výdaje konečné spotřeby osob trvale žijících v ČR vydané v ČR. U indexu spotřebitelských cen za domácnosti celkem vychází váhy ze struktury průměrných výdajů všech domácností, u ostatních indexů ze struktury výdajů příslušné sociální skupiny. Struktury spotřebních košů jsou podle klasifikace CZ-COICOP členěny do uvedených 12 oddílů, 47 skupin a 117 podskupin. K nejvyššímu poklesu podílu z celkové spotřeby došlo u oddílu potraviny a nealkoholické nápoje. Snížení bylo zaznamenáno téměř u všech skupin (nejvíce u masa) kromě nealkoholických nápojů, kde došlo ke zvýšení. Výrazně se zvedl podíl oddílu bydlení v důsledku zvýšení podílu bydlení vlastníků (hypotetické nájemné).

Pro výpočet indexů spotřebitelských cen bylo celkem vybráno do spotřebního koše 775 cenových reprezentantů (o 38 více, než ve spotřebním koši platném do konce r. 2000). Nově byly do spotřebního koše zařazeny zejména mobilní telefony, ojeté automobily, rozšířen byl počet reprezentantů léků a finančních služeb. Výběr reprezentantů je pro všechny typy indexů shodný, zatímco váhy jsou pro jednotlivé typy indexů rozdílné. Ceny jednotlivých druhů zboží a služeb jsou zjišťovány měsíčně ve vybraných prodejnách. a provozovnách služeb pracovníky ČSÚ ve 41 vybraných okresech a hl. m. Praze. Celkem je vybráno pro zjišťování spotřebitelských cen asi 10 tisíc prodejen (provozoven služeb). Ty představují významné centrum prodeje, tzn. že v síti prodejen jsou zahrnuty též hypermarkety, supermarkety a obchodní domy.

Ceny produkční sféry

V průmyslu se měří vývoj cen výrobků vyráběných a prodávaných v tuzemsku, byl aktualizován podíl jednotlivých průmyslových odvětví, jednotlivých skupin a výrobků vyráběných průmyslovými podniky na celkových tržbách r. 1999 za průmysl celkem. Od roku 2001 budou v indexu cen průmyslových výrobců sledovány změny cen na souboru 5736 vybraných výrobků. Proti stavu před revizí dochází k obměně jedné čtvrtiny souboru reprezentantů a k mírnému zvýšení jejich celkového počtu.

Index cen v zemědělství měří vývoj cenové hladiny zemědělské produkce. Celkový počet reprezentantů se prakticky nezměnil (ze 128 na 129), neboť cenová statistika zde již dříve pokrývala celou prakticky sledovanou strukturu. Hlavní změnou je přechod na nový typ výpočtu, kde základem je průměrná cena každé sledované komodity v roce 1999. Tato změna sleduje požadavek harmonizace evropské zemědělské cenové statistiky. U indexu cen v lesnictví se rovněž struktura nezměnila, byl pouze rozšířen počet respondentů pro zkvalitnění výchozí databáze.

Pro výpočet indexu cen tržních služeb (služby pro podnikatelskou sféru) se zejména aktualizoval záběr indexu vzhledem k dynamickým změnám v této oblasti (mobilní telefony, byl zcela přepracován systém sledování cen v pojišťovnictví).

Index cen stavebnictví zůstává i po revizi čtvrtletním. Rozšíření počtu reprezentantů ze 104 na 143 umožní sledování indexu cen stavebních prací až na šest míst klasifikace SKP. U indexů dovozních a vývozních cen se po revizi počet sledovaných reprezentantů zvýšil o asi 400 a u zpracovatelských jednotek asi o 110 položek.

Návaznost časových řad cenových indexů publikovaných do roku 2000, které zůstávají nadále v platnosti a revidovaných indexů publikovaných od roku 2001, je zajištěna pomocí koeficientů (přepočtových můstků) vypočítaných z poměru revidovaných a původních indexů za prosinec 2000 k prosinci 1999, které budou ve Statistických informacích uvedeny včetně postupů přepočtů. Časové řady indexů za r. 2000 budou v publikacích již přepočteny. Přepočty za předchozí roky zveřejní ČSÚ postupně v průběhu roku 2001.

Odbor statistihy cen ČSÚ

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info