Migrace určitě bude řízená

Evropská unie i ČR budou potřebovat pracovníky z východních zemí

Miloš Hrabě

Řízená migrace ze zemí východní Evropy bude pro státy EU i Českou republiku nezbytná pro řešení nedostatku pracovníků některých profesí i pro stabilizaci sociálních systémů, tvrdí náměstek ministra práce Jiří Rusnok. »Půjdeme cestou USA, Kanady, Německa a všech zemí, které potřebují přitáhnout chybějící profese,« řekl Rusnok. Podle něho odvody z výdělků cizinců nahradí »výpadky« příjmů, které se očekávají v souvislosti s rostoucím počtem důchodců.

Pohyb pracovních sil ze zahraničí na českém trhu práce se v posledních letech stabilizoval. Zatímco v polovině 90. let u nás pracovalo na povolení úřadů práce téměř 80 tisíc cizinců, v polovině loňského roku jich bylo podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí okolo 40 tisíc. Dalších asi 110 tisíc cizinců však v ČR působí na základě oprávnění k živnostenské činnosti nebo v zahraničních firmách. Významný podíl zahraničních pracovníků představují Slováci, kteří nepotřebují pracovní povolení a jichž je v ČR přes 50 tisíc. Úřady práce však odhadují, že v ČR pracuje »načerno« dalších nejméně 100 tisíc cizinců.

ČR se snaží přístup cizinců na svůj trh práce regulovat. Základem jsou mezivládní dohody, které už uzavřela se SRN, Polskem, Vietnamem, Ukrajinou, Švýcarskem a Ruskem. Dohody s dalšími státy připravuje. Nejsložitější vyjednávání probíhá s Rakouskem, jelikož tamější odboráři i politici často vyjadřují obavý z přílivu levné pracovní síly z Čech. Přitom se některé rakouské firmy snaží získat v ČR nedostatkové pracovníky. Například před dvěma roky provedla jedna nemocnice nábor asi 90 zdravotních sester na Moravě.

Nejvíce cizinců na českém trhu práce tvoří Ukrajinci. Mezivládní dohoda umožňuje jich ročně zaměstnat až 40 tisíc. »Ukrajinců i ostatních občanů jiných východních zemí bylo u nás daleko více, než ukazují statistiky. Téměř každý, když získá pracovní a pobytové povolení, si po čase přiveze rodinu. A pak dělají vše proto, aby tu zůstali,« říká ředitel Správy služeb zaměstnanosti Jan Kasnar.

Cizinců ze západních zemí u nás pracuje okolo 6000. Z toho největší skupinu tvoří Němci, přibližně 1500, a občaňé USA, kterých je okolo 1400. Zatímco pracovníci z východních států pracují v ČR zejména jako řemeslníci nebo pomocné síly ve stavebnictví a zemědělství, v případě občanů ze západních zemí jde převážně o vedoucí pracovníky zahraničních firem v ČR a vysoce kvalifikované odborníky.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info