Články ze dne 5. 12. 2018
Nejlepší chytrou technologií je zdravý selský rozum
5. 12. 2018 | Zdroj: ASZ | Článek
Částečně jako součást potřeby nahradit ubývající počet pracovníků v zemědělství, částečně ale také jako produkt konkurenčního boje mezi stávajícími a nastupujícími technologiemi, s cílem otevřít podnikatelský prostor pro nové firmy a projekty, se v poslední době prosazují chytré technologie jako možní spasitelé lidstva.
Počasí ovlivňuje jídelníček Čechů. Místo jablek se loni více jedl květák
5. 12. 2018 | Zdroj: Denik.cz | Článek
Když loni na jaře mrazy zdecimovaly úrodu ovoce, lidé začali jíst více zeleniny. Spotřebovali v průměru o dvě kila ovoce méně než předloni. Snědli ale naopak téměř o kilogram zeleniny více. Nepříznivé klimatické podmínky se loni podepsaly na jídelníčku českých domácností.
Kolínská čokoládovna před Vánoci už vyrábí čokoládu na Velikonoce
5. 12. 2018 | Zdroj: ČTK | Článek
Kolínský výrobce cukrovinek CHOCOLAND vyrábí již od září čokoládové figurky a vajíčka určené pro valentýnský a velikonoční trh. Vajíčka, zajíčci a další duté figurky se budou vyrábět až do února. Brzy na jaře je pak zase vystřídá výroba vánočního sortimentu.
Ministerstvo zemědělství podpoří v příštím roce údržbu a obnovu kulturních a venkovských prvků v krajině
5. 12. 2018 | Zdroj: MZe ČR | Článek
Ke zvýšení turistické atraktivnosti, oživení a zachování charakteristického rázu vesnic je určen dotační program Ministerstva zemědělství (MZe) na údržbu a obnovu kulturních a venkovských prvků, který na rok 2019 nechal připravit ministr zemědělství Miroslav Toman. Mezi žadatele MZe v příštím roce rozdělí 30 milionů korun.
Svět bude vypadat jinak. Globální oteplování může zničit civilizaci, varuje vědec
5. 12. 2018 | Zdroj: Aktuálně.cz | Odkaz
V polských Katovicích právě probíhá klimatická konference, kde se 190 států světa snaží dohodnout na strategiích, kterými budou bojovat proti globálnímu oteplování. Na akci varoval známý britský vědec David Attenborough, který změnu klimatu označil za největší hrozbu pro lidstvo.
ČSÚ: Spotřeba nealkoholických nápojů i alkoholu loni klesla
5. 12. 2018 | Zdroj: ČTK | Článek
Spotřeba nealkoholických nápojů a minerálních vod loni klesla o 2,4 procenta na 241,9 litru na osobu, uvedl dnes Český statistický úřad. O 1,6 procenta se vypilo také méně alkoholu, kterého loni každý obyvatel v průměru spotřeboval 170,6 litru.
Víno roku 2019? Rulandské bílé Zámeckého vinařství Bzenec je šampion Salonu vín
5. 12. 2018 | Zdroj: Denik.cz | Článek
Šampionem a zároveň nejlepším vínem České republiky pro rok 2019 se stalo Rulandské bílé, Collection 1508, pozdní sběr, ročník 2017 ze Zámeckého vinařství Bzenec. V úterý vítězné víno vyhlásili zástupci Národního vinařského centra a hodnotící komise ve Valticích.
Zahájení projektu AGFOSY je v plném proudu
5. 12. 2018 | Zdroj: ASZ | Článek
Jedním z nových mezinárodních projektů, do kterých je Asociace soukromého zemědělství ČR zapojena, zároveň je ale poprvé i v roli hlavního koordinátora, je projekt AGFOSY - Agrolesnictví: Příležitost pro evropskou krajinu a zemědělství.
Bohemia Sekt chce rozšířit plochy vinic na 620 hektarů
5. 12. 2018 | Zdroj: ČTK | Článek
Do roku 2020 chce skupina Bohemia Sekt rozšířit vlastní plochy vinic na 620 hektarů. Příští rok by mělo být vysázeno asi 20 hektarů. Nyní má značka 540 hektarů vinné révy. Problémy jsou ale s nedostatkem vhodných pozemků. Sází se hlavně tradiční odrůdy bílých vín, do výsadby by ale v budoucnu mohl jít i Merlot.
Závažná porušení hygienických předpisů v Čínské restauraci ve Žďáře nad Sázavou
5. 12. 2018 | Zdroj: SVS ČR | Článek
Kontrola Státní veterinární správy v Čínské – vietnamské restauraci na nám. Republiky ve Žďáru nad Sázavou v Kraji Vysočina zjistila závažná porušení hygienických předpisů. V mrazicím boxu se nacházelo 16 kilogramů živočišných produktů neznámého původu (dělené drůbeží maso a výsekové maso bez identifikace).
Začátek zimy bude podle pozorování zvířat mrazivý
5. 12. 2018 | Zdroj: novinky.cz | Odkaz
Spíše mrazivý a s minimem sněhových srážek má být podle pozorovatele přírody Rudolfa Kovaříka v Šindelové na Sokolovsku začátek zimy. Vypovídají o tom podle něj kupříkladu bohaté štětiny divočáků, silné opeření sýkorek, huňaté kožichy psů, koček a také nevídaný apetit králíků a dalšího domácího zvířectva.
Prazdroj dokončil opravu památkově chráněné brány z roku 1893
5. 12. 2018 | Zdroj: ČTK | Článek
Plzeňský Prazdroj dokončil čtyřměsíční opravu památkově chráněné Jubilejní brány v Plzni z roku 1893, která je považována za hlavní symbol českého pivovarnictví. Poslední oprava brány, jejíž spodní část je ze štěnovické žuly a horní z hořického pískovce, se odehrála před 18 lety.