Články ze dne 29. 4. 2019
Cenu Chutná Hezky. Jihočesky mají jelení paštika i ovčí jogurt
29. 4. 2019 | Zdroj: ČTK |
Článek
Jelení paštika, ovčí jogurt i ovocná šťáva získaly značku Chutná Hezky. Jihočesky. Do 13. ročníku soutěže se přihlásilo 43 potravinářů a zemědělců se 105 produkty. Značku má 40 výrobků.
Květen má být teplotně průměrný, meteorologové vedra nečekají
29. 4. 2019 | Zdroj: ceskenoviny.cz |
Článek
Následující čtyři týdny mají být teplotně spíše průměrné nebo slabě podprůměrné, meteorologové vedra nečekají. Průměr nejvyšších denních teplot bude po většinu května okolo 19 stupňů Celsia. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
Společná pastva na Veliké Planině
29. 4. 2019 | Zdroj: ASZ |
Článek
Letos na jaře pomalu končí jeden z mezinárodních projektů, do něhož byla ASZ ČR zapojena více než dva roky. Tématem projektu COFARM, na němž spolupracovaly partnerské organizace ze šesti evropských zemí, byla spolupráce mezi sedláky a zemědělskými podniky.
La Repubblica: Jak co nejlépe využít vitaminy a vlákninu
29. 4. 2019 | Zdroj: ČTK |
Článek
Ovoce a zelenina v tekuté podobě, ve formě nejrůznějších nápojů, jsou ideálním řešením pro získání vitaminů a minerálních solí, zejména pro ty, kdo je obvykle během jídla nekonzumují. Nápoje z ovoce a zeleniny si však nejsou rovny: máme extrakty, odstředěné nápoje nebo smoothies.
Máte poslední šanci na sázení jahod. Využijte frigo sadbu
29. 4. 2019 | Zdroj: iDNES.cz |
Odkaz
Jarní počasí posledních dní vybízí k sázení nejen zeleniny, ale také třeba jahod. Abyste se dočkali brzké úrody, vsaďte na sazenice zvané frigo, píše týdeník 5plus2.
Mezinárodní projekt COFARM pomalu končí
29. 4. 2019 | Zdroj: ASZ |
Článek
Ve středu 24. dubna se v Bruselu uskutečnila závěrečná konference projektu COFARM, který probíhal uplynulých 30 měsíců, a spolupracovalo na něm sedm organizací ze šesti zemí EU, mezi nimi i Asociace soukromého zemědělství ČR.
SVS na Strakonicku objevila neoznačené vepřové maso přepravované při nevyhovující teplotě
29. 4. 2019 | Zdroj: SVS ČR |
Článek
Pracovníci Celního úřadu pro Jihočeský kraj při své kontrole v okrese Strakonice zastavili vozidlo přepravující potraviny živočišného původu. Ke kontrole byla proto přizvána Státní veterinární správa (SVS) pro Jihočeský kraj.
Začínali jsme se šesti plotýnkami, říká šéf restaurace Benjamin Štěpán Návrat
29. 4. 2019 | Zdroj: E15 on line |
Odkaz
Restaurace Benjamin v pražských Vršovicích se po necelém roce fungování dostala do gastronomického bedekru The Michelin Guide. Má omezenou otevírací dobu a kapacitou pojme maximálně deset lidí.
Choceňská mlékárna: Změna názvu pomazánkovému máslu neuškodila
29. 4. 2019 | Zdroj: ČTK |
Článek
Změna názvu pomazánkového másla na tradiční pomazánkové se v prodejích Choceňské mlékárny neprojevila. Navíc původní pojmenování lidé používají běžně dál, i když nařízení Soudního dvora EU trvá již pět let, konkrétně od dubna 2014. ČTK to řekl ředitel mlékárny Pavel Marek.
Sucho láká kůrovce jako magnet. V Krkonoších se rozhodli nasadit chemické zbraně
29. 4. 2019 | Zdroj: Denik.cz |
Článek
Noční můra českých lesníků, lýkožrout smrkový neboli kůrovec, úřaduje i v Krkonoších. Zatímco v roce 2017 se vyskytoval v národním parku minimálně, loni zaznamenala Správa KRNAP čtvrtý nejvyšší výskyt od roku 1994.
Nepřestává mě fascinovat schopnost improvizace českých myslivců, říká lovec posedů
29. 4. 2019 | Zdroj: E15 on line |
Odkaz
Vystudovaný strojař Jan Holkup propadl dokumentování posedů rozesetých po české krajině. "Jistě se najdou chatrče splácané z kdoví čeho. Já však neposuzuji jejich praktičnost a vlastně ani to, jestli se do krajiny hodí.
Ekologové chtějí revitalizovat Sedmihorské mokřady v Českém ráji
29. 4. 2019 | Zdroj: ČTK |
Článek
Ekologové začali v Českém ráji připravovat revitalizaci části Sedmihorských mokřadů, podle nich jde o jedinečné území. Cílem je navrátit mokřadům jejich původní funkci zadržování vody v krajině. ČTK o tom za organizátory projektu informoval Ondřej Petrovský z nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody.















