Články ze dne 29. 3. 2019

Itálie si upevnila pozici největšího producenta vína na světě

29. 3. 2019 | Zdroj: tyden.cz | Odkaz Odkaz

Vína láhve kabinet

Itálie si loni upevnila pozici největšího producenta vína na světě. Celková produkce činila 55 milionů hektolitrů, což proti předchozímu roku byl nárůst o 31 procent. Ve vývozu jí však patří až druhé místo, za Francií. Vyplývá to z údajů zemědělského institutu ISMEA.

„Jsme sedláci, ne agrobyznysmeni,“ říká předseda ASZ ČR Josef Stehlík

29. 3. 2019 | Zdroj: ASZ | Článek Článek

Kůň

„Pokud daňový poplatník platí společnou zemědělskou politiku, tak má zájem na udržení krajiny, udržení života na venkově, o výrobu zdravých potravin atd. A ne aby si jeho peníze rozdělili velcí hoši v agrobyznysu,“ upozorňuje mimo jiné Josef Stehlík v rozhovoru pro Konzervativní noviny.

TEST DNES: Čím sladší bezový sirup, tím chutnější. Vitamin C většinou chybí

29. 3. 2019 | Zdroj: iDNES.cz | Odkaz Odkaz

Vůně a chuť sirupu nebo limonády z černého bezu symbolizují začátek léta. Než keře rozkvetou, můžete ochutnat sirup z obchodu. Jen pozor na štíhlou linii. MF DNES otestovala čtrnáct sirupů a nápojových koncentrátů z bezových květů či s příchutí černého bezu.

Česku hrozí další suchý rok. Sníh hladiny podzemních vod nezvedl a ani duben nebude deštivý

29. 3. 2019 | Zdroj: ČT 24 | Odkaz Odkaz

Jez

Ani sníh letos nedokázal doplnit zásoby vody. Dost ho bylo jen na horách, v nížinách ho napadlo méně, a navíc dlouho nevydržel. Pokud nebude teď na jaře dostatečně pršet, bude v Česku opět sucho, už poněkolikáté za sebou, varují hydrologové.

Na oteplení mohou lesy připravit sazenice z teplejších oblastí

29. 3. 2019 | Zdroj: Ekolist.cz | Článek Článek

Les šiška borovice

S přípravou lesů na očekávané změny klimatu by v Česku mohl pomoct dovoz sazenic z teplejších oblastí. Projekt asistované migrace sadebního materiálu v rámci Evropy (SUSTREE) včera v Praze představila Česká zemědělská univerzita (ČZU).

Šumavský národní park chce rozšířit zónu s nejmírnějším režimem o 300 hektarů

29. 3. 2019 | Zdroj: ČT 24 | Odkaz Odkaz

Mateřídouška

Šumavský národní park změnil návrh připravovaného nového rozdělení na zóny, reaguje tím na připomínky obcí a veřejnosti. Například nepatrně zvětšil zónu kulturní krajinu, což jsou hlavně obývané a zastavěné lokality.

Fakulta lesnická a dřevařská oslavila kulaté výročí

29. 3. 2019 | Zdroj: ČZU | Článek Článek

Logo ČZU

Na půdě České zemědělské univerzity v Praze se v pátek 15. března 2019 sešli zástupci světových i českých lesnických a dřevařských institucí, českých univerzit a fakult, aby společně oslavili zahájení vysokoškolského lesnického vzdělávání v Praze, které bylo základem pro vznik Fakulty lesnické a dřevařské ČZU v Praze tak.

Podrazy neodpouštím, říká inspektor. Tvrdá opatření u dovozu masa jsou zcela namístě

29. 3. 2019 | Zdroj: Aktuálně.cz | Odkaz Odkaz

Maso vepřové v prodejně 2

Kvalita potravin v Česku byla na vysoké úrovni ještě před vstupem do Evropské unie. Pro tvrzení, že kvalitu negativně ovlivňuje Společná zemědělská politika EU (CAP) a dotace, nejsou žádné oprávněné důvody, říká v rozhovoru s Aktuálně.cz Jindřich Pokora.

Mlékárna Sedlčany končí, Pribina rozšíří výrobu

29. 3. 2019 | Zdroj: Denik.cz | Článek Článek

Mléko sýr

Po desítkách let končí o víkendu výroba hermelínů a sýrů Lučina v Sedlčanech. Společnost Savencia přesouvá výrobu na Vysočinu, do mlékárny v Hesově u Přibyslavi.

Na Farmě Bezdínek na Karvinsku se sklízejí první rajčata

29. 3. 2019 | Zdroj: ČTK | Článek Článek

Rajče

Na Farmě Bezdínek v Dolní Lutyni na Karvinsku začala první sklizeň rajčat a okurek. S rozlohou 11 hektarů půjde o největší podobné skleníky v Česku, jejich produkce by měla činit kolem 3000 tun zeleniny ročně. Vybudování skleníků přijde zhruba na 600 milionů korun.

Odborníci doporučují, jak pěstovat douglasku ve směsích

29. 3. 2019 | Zdroj: Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. | Článek Článek

Nové poznatky a praktická doporučení přinášejí odborníci na pěstování lesa o douglasce tisolisté, introdukované dřevině s řadou příznivých vlastností. S tvorbou směsí s douglaskou již má lesnická praxe určité zkušenosti, ale stále chybí komplexní přístup založený na exaktně ověřených znalostech.

Svijanská expertka učí hospodské, jak správně čepovat pivo

29. 3. 2019 | Zdroj: Pivovar Svijany | Článek Článek

Pivo sklenice

Pivovar Svijany zřídil novou funkci manažera kvality, který má na starosti péči o správné nakládání s pivem v restauracích a školení správné techniky čepování. Od ledna ji zastává Klára Habrová, která se může vykázat vzácnou kombinací pedagogického vzdělání a bohatých zkušeností z výčepu.

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info