Články ze dne 11. 2. 2025
Situace s hraboši byla v lednu nejlepší za čtyři roky, populace stagnují
11. 2. 2025 | Zdroj: ČTK |
Článek
Situace s hraboši na českých polích byla letos v lednu nejlepší za poslední čtyři roky. Pracovníci Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) potvrdili stagnaci hraboších populací přes letošní zimu.
Viry vzdorují: Očkování proti ptačí chřipce zřejmě pohání evoluci příslušného viru
11. 2. 2025 | Zdroj: Osel.cz |
Odkaz
Viry jsou neustále před námi. Rychle se vyvíjejí a hned reagují na každý náš tah. Týká se to i očkování proti ptačí chřipce. V zemích, kde očkují drůbež ve velkém, jako je třeba Čína, prodělávají viry rychlejší evoluci. Tam, kde neočkují, je zase více infekcí.
Energy drinky chce stát omezit i pro šestnáctileté
11. 2. 2025 | Zdroj: novinky.cz |
Odkaz
K energetickým nápojům by se žáci základních škol neměli dostat ani přes starší spolužáky. Věkovou hranici pro zákaz prodeje chtějí poslanci zvýšit z původně navrhovaných 15 let na šestnáct.
Do pivovaru v Plzni loni přišlo 540.000 návštěvníků, rekordní počet mělo podzemí
11. 2. 2025 | Zdroj: ČTK |
Článek
Do areálu plzeňského pivovaru loni přišlo téměř 540.000 návštěvníků, meziročně o dvě procenta více. Plzeňské historické podzemí, které Prazdroj spravuje, loni navštívilo nejvíce turistů od zpřístupnění před 40 lety.
Lesníci hledají metody, jak se vyrovnat s následky kůrovce
11. 2. 2025 | Zdroj: ČT 24 |
Odkaz
V posledních dvaceti letech Česko zažilo dvě opravdu velké kůrovcové kalamity. Snáze jim odolávají zdravé a druhově pestré lesy, lesníci se ovšem s následky vyrovnávají dodnes a stále hledají ty správné metody.
Steaky, tofu i řasy. EU potřebuje proteinovou strategii, shoduje se sektor potravin
11. 2. 2025 | Zdroj: Euractiv.cz |
Odkaz
Bílkoviny jsou pro člověka nepostradatelné a Evropa by se měla zaměřit na to, aby je dokázala sama produkovat, a to v dostatečné kvalitě a udržitelně. Skupina organizací a firem napříč potravinářským sektorem přišla s návrhy, jak na to.
Školení k exteriéru, tzv. sladění oka
11. 2. 2025 | Zdroj: ČSCHMS |
Odkaz
Minulý týden se konala první vlna z každoročních školení chovatelů v rámci lineárního popisu exteriéru masných plemen, tzv. sladění oka. Jako první se sešli chovatelé plemene masný simentál, které o den později následovali chovatelé limousinů.
Slalom s traktorem i dojení krávy. Soutěž Mladý zemědělec přilákala více škol
11. 2. 2025 | Zdroj: Denik.cz |
Odkaz
Do soutěže se tentokrát přihlásilo na dvě stě základních škol. „Do prvního ročníku soutěže se přihlásilo 119 základních škol a letos se jejich počet zvedl na dvě stě.
ÚOHS: Zákon o mistrovské zkoušce je v rozporu s národním i evropským právem
11. 2. 2025 | Zdroj: ceskenoviny.cz |
Článek
Schválení zákona o mistrovské zkoušce a mistrovské kvalifikaci může mít negativní dopady na konkurenci a je v rozporu s evropským i národním soutěžním právem.
Online databáze bezlepkových potravin pomáhá lidem s celiakií
11. 2. 2025 | Zdroj: CARC |
Článek
Jedinečná online databáze bezlepkových potravin nabízí uživatelům jednoduchý způsob, jak vyhledávat produkty vhodné pro osoby s celiakií a jinými formami nesnášenlivosti lepku. Tato služba usnadňuje každodenní život lidí se specifickými dietními potřebami.
Nové lesní cesty, protierozní a protipovodňová opatření, moderní technika: Jarní kolo Programu rozvoje venkova přinese lesům vylepšení za 1,2 miliardy
11. 2. 2025 | Zdroj: MZe ČR |
Článek
V 5. kole příjmu žádostí o poskytnutí dotace na projekty rozvoje venkova v rámci Strategického plánu Společné zemědělské politiky 2023-2027 mohou vlastníci lesů získat celkem 1,2 miliardy korun.
Devatenáctý ročník soutěže CHUTNÁ HEZKY. JIHOČESKY (CHJ) zve k účasti potravináře a zemědělce z regionu!
11. 2. 2025 | Zdroj: APIC-AK |
Článek
Už podevatenácté zve Regionální agrární komora Jihočeského kraje všechny mistrovské tvůrce chutí z regionu, aby v rámci soutěže o známku CHJ ukázali, co v nich - a hlavně v jejich výrobcích - je.