Články ze dne 10. 4. 2018
Zetor se drží osmý rokem v zisku, loni prodal tři tisíce traktorů
10. 4. 2018 | Zdroj: E15 on line | Odkaz
Brněnský Zetor tractors loni prodal kolem 3000 traktorů, tedy zhruba o stovku více, než předpokládal. Firma je osmým rokem po sobě v zisku. Podle předběžných výsledků vydělala před zdaněním 110 milionů korun, což je stejné číslo jako za rok 2016. Také tržby se pohybují na stejné úrovni kolem tří miliard korun.
Ministr Milek: Na Techagru je k vidění nejmodernější technika, čeští výrobci se v konkurenci světových značek rozhodně neztrácejí
10. 4. 2018 | Zdroj: MZe ČR | Článek
Ministr Jiří Milek zahájil 15. ročník mezinárodního veletrhu zemědělské techniky TECHAGRO a SILVA REGINA. Sešel se také s ghanským ministrem zemědělství a potravinářství Owusu Afriyie Akoto, se kterým projednal aktuální česko-ghanské projekty a možnosti další spolupráce.
Koně mizí z českých lesů. Při těžbě jsou přitom nenahraditelní
10. 4. 2018 | Zdroj: ČT 24 | Odkaz
Koně mizí z českých lesů. Při těžbě jsou přitom nenahraditelní
Firma Bednar vyvinula kameru,díky níž lze likvidovat polní plevel
10. 4. 2018 | Zdroj: ČTK | Článek
Pletí polí se zasetými plodinami pomocí 3D kamery umožnila zemědělcům česká firma Bednar FMT z Prahy, jež má závod v Rychnově nad Kněžnou. Kamera snímá barvu, objem i strukturu listů a díky tomu může kultivátor plevel likvidovat, řekl novinářům na brněnském veletrhu Techagro obchodní ředitel Jan Bednář.
Potraviny se nesmí prodávat pod cenou. Tak jako ve Francii, říká ministr
10. 4. 2018 | Zdroj: iDNES.cz | Odkaz
Mezi velkými zemědělci je ostříleným odborníkem, v ministerském ringu zatím nováčkem. Pokud Jiří Milek v čele resortu vydrží, chce zabránit tomu, aby se potraviny prodávaly příliš levně. Inspiraci hledá ve francouzském zákonu, který obchodníkům nařizuje minimální výši marží.
Prasata z malochovů. O život kvůli moru přišla možná zbytečně
10. 4. 2018 | Zdroj: Denik.cz | Článek
Veterináři už přes devět měsíců na Zlínsku bojují s africkým morem prasat. Nemoc se jim daří udržet v nevelké oblasti, v níž dosud zahubila 220 divočáků. „Nikde se nepodařilo udržet africký mor prasat v tak malé oblasti a po tak dlouhou dobu jako u nás,“ pochvaluje si mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.
Čeští farmáři slyší na moderní trendy v zemědělství
10. 4. 2018 | Zdroj: ČTK | Článek
Čeští farmáři využívají moderní trendy v zemědělství. Takzvaný smart farming zahrnuje mimo jiné vyhodnocování dat přes počítač. Uplatňuje se například při dávkování hnojiv a pesticidů. Ve výsledku je tento způsob šetrnější k životnímu prostředí a farmář také ušetří na hnojivu.
Kde jsou týrána zvířata, bývají v nebezpečí i lidé
10. 4. 2018 | Zdroj: Komora veternárních lékařů České republiky | Článek
Veterinární lékaři se ve své praxi čas od času setkávají s příznaky týrání zvířat. A nemusí jít vždy o úmyslné týrání. Pak musí řešit, jak se zachovat. Je několik možností: psychologicky působit na majitele, projevit účast zvířeti, v krajním případě, jak ostatně i ukládá zákon na ochranu zvířat proti týrání.
Pivovar Svijany slaví dvacet let samostatné existence
10. 4. 2018 | Zdroj: Pivovar Svijany | Článek
Pivovar Svijany byl založen již v roce 1564 a je tak jedním z vůbec nejstarších pivovarů na českém území. Po oslavách 450. výročí založení v roce 2014 si letos pivovar připomíná jiné kulaté výročí, a to dvacet let své samostatné existence.
Pamlsková vyhláška light: Do zmírajících školních bufetů se možná vrátí víc sladkostí a baget
10. 4. 2018 | Zdroj: ČT 24 | Článek
Vyhláška ministerstev školství a zdravotnictví známá jako pamlsková se nejspíše předčasně změní. Původně měla v původní podobě fungovat nejméně dva roky, ale již nyní, po roce a čtvrt, připouští školský resort, že je příliš přísná. Limity pro obsah cukru, soli a tuků by se proto mohly zvýšit.
Víte, v čem se za socialismu lišila pekárenská technologie výroby chleba?
10. 4. 2018 | Zdroj: pekarske-technologie.cz | Článek
Československo v 60. letech vyvinulo unikátní technologii výroby chleba metodou kvasu třetího stupně. Tato metoda byla vhodná pro velkovýrobu chleba v centrálně řízené ekonomice. S příchodem tržního hospodářství se musely pekárny přizpůsobit kolísavé poptávce.
V akcích se prodávají méně kvalitní potraviny
10. 4. 2018 | Zdroj: Potravinářská komora | Článek
Potravinářská komora ČR vítá šetření Státní zemědělské a potravinářské inspekce v oblasti obchodními řetězci dovážených potravinářských výrobků určených pro akce, kdy se ukazuje nejen nízká kvalita těchto výrobků, ale také klamání spotřebitele pokud jde o deklarované složení.