Články ze dne 1. 9. 2022

Pozvánka na jednání klubu piemontese

1. 9. 2022 | Zdroj: ČSCHMS | Odkaz Odkaz

Příroda

Český svaz chovatelů masného skotu a Klub chovatelů plemene piemontese si vás dovolují pozvat na jednání klubu, které se uskuteční v pátek 16.9.2022 od 10:00 hodin na farmě pana Pešky v Seleticích (mapa zde). Součástí jednání bude také prohlídka stájí a komentovaná ukázka hodnocení býků inspektorem svazu.

Státní fond životního prostředí spouští příjem žádostí obcí z Č. Švýcarska

1. 9. 2022 | Zdroj: ČTK | Článek Článek

Státní fond životního prostředí ČR dnes spouští příjem žádostí o dotace od obcí z Českého Švýcarska. Připravena je pro ně speciální dotační výzva na obnovu infrastruktury, likvidaci škod po rozsáhlém požáru a podporu preventivního protipožárního opatření.

Pěstitele egyptského jasmínu trápí sucho, válka i dopady pandemie

1. 9. 2022 | Zdroj: ČT 24 | Odkaz Odkaz

Jasmínové květy jsou nedílnou součástí oblíbených parfémů. Na produkci této rostliny ale dopadla celá řada problémů. Farmáři v Egyptě se musejí potýkat s vysokými teplotami a s následky pandemie covidu-19 nebo ruské invaze na Ukrajinu. Kvítky jasmínu přitom zemi ročně přinesou zhruba šest a půl milionu dolarů.

Půda dovezená nájemcem na pronajaté pole patří pronajímateli, řekly soudy

1. 9. 2022 | Zdroj: iDNES.cz | Odkaz Odkaz

Půda

Čí je hlína, kterou na původně pronajaté pole navezli hospodařící farmáři, když termín pronájmu už skončil? Jejich, nebo pronajímatele pozemku? O tom se vedl spor u soudů v Pardubicích.

Majitel Marlenky potřebuje zvýšit výrobu. Bez ohledu na současnou krizi

1. 9. 2022 | Zdroj: Denik.cz | Odkaz Odkaz

Zázračnou Marlenku, dort z medu a vlašských ořechů dle rodinné arménské receptury, již ochutnali prezidenti, královny a králové, šejkové, významní politici i umělci.

V Pardubickém kraji se stále více rozšiřuje pěstování sóji

1. 9. 2022 | Zdroj: Ekolist.cz | Odkaz Odkaz

V Pardubickém kraji se stále více rozšiřuje pěstování sóji. Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) bylo touto plodinou letos oseto 4018 hektarů, což je o 87 procent více než před rokem, v roce 2014 to bylo 316 hektarů.

Na Dočesné v Žatci bude 45 pivovarů, návštěvníci si musí připravit víc peněz

1. 9. 2022 | Zdroj: ČTK | Článek Článek

Piva ve sklenicích

Na 65. ročníku tradiční Dočesné v Žatci na Lounsku budou moct tento víkend návštěvníci ochutnat pivo ze 45 pivovarů. Tak jako na jiné akce si však budou muset příchozí připravit víc peněz, pivo bude totiž dražší. Stojí za tím výrazný nárůst vstupních nákladů.

Ve Stráži u Pelhřimova uhynuly stovky kilogramů ryb, zřejmě se udusily

1. 9. 2022 | Zdroj: ČT 24 | Odkaz Odkaz

Pstruh potoční

Během několika hodin v rybníku Stráž u Pelhřimova vymřel v podstatě veškerý život. Ze dne na den v něm uhynulo na tři sta kilogramů ryb. Pravděpodobně se udusily. Rybáři teď uhynulé ryby odklízejí a pátrají po příčině náhle ekologické katastrofy.

Vandal nařízl na jaře vysazené stromky, způsobil škodu za 140 tisíc

1. 9. 2022 | Zdroj: iDNES.cz | Odkaz Odkaz

Letos na jaře vysadili na hodonínské třídě Dukelských hrdinů nové stromky. Ty přežily i letní vedra, neodolaly však řádění neznámého vandala, který je záměrně nařízl. Městu vznikla škoda 140 tisíc korun, po pachateli pátrají policisté.

Madetě loni klesl zisk o pětinu, tržby mírně stouply

1. 9. 2022 | Zdroj: novinky.cz | Odkaz Odkaz

Sýry

Největší česká mlékárna Madeta měla loni tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 5,94 miliardy korun. Meziročně stouply téměř o šest procent. Zisk po zdanění klesl o pětinu na 247,6 milionu Kč. Provozní zisk byl 313,1 milionu, meziročně o necelých deset procent nižší. Celý loňský rok ovlivnila covidová pandemie.

Nejlepší biopotravinou roku 2022 je sýr z Ekofarmy Javorník

1. 9. 2022 | Zdroj: pro-bio.cz | Článek Článek

Mléko sýr

V soutěži Nejlepší biopotravina roku 2022 je rozhodnuto. Odborná porota ocenila produkty v pěti kategoriích a zvolila celkového vítěze. Tím se stal Sýr s bílou plísní od Ekofarmy Javorník. V dalších kategoriích vyhrál hovězí steak, džem z černého rybízu, bylinný čaj a tramín červený.

Zařazení hmyzu do lidského jídelníčku bude probíhat ve třech fázích v průběhu následujících dvaceti let

1. 9. 2022 | Zdroj: wormup | Článek Článek

Na témata budoucnosti potravinářství s ohledem na udržitelnost zemědělské produkce reaguje firma WormUP se svými pochoutkami z hmyzu – Křupavými červíky. Zakladatel firmy WormUP Libor Sloupenský má v otázce budoucnosti potravinářství, kde má svoje nezastupitelné místo i jedlý hmyz, jasno.

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics

Čtvrtek
Polojasno
25 °C
Pátek
Dešťové přeháňky
18 °C
Sobota
Dešťové přeháňky
17 °C

Počasí


Kalendář

poútstčtsone
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Podporujeme utipa.info