Zpracovatelé cukru se bojí diktátu cen od tuzemských cukrovarů

ZN 22.10.1999

Zpracovatelé cukru se bojí diktátu cen od tuzemských cukrovarů

Praha - Stát udělal řadu ochranářských opatření, která šetří zemědělce. Je to především případ cukru, jehož dovozům z Polska zabránilo clo 141 procent. Podle předsedy Sdružení zpracovatelů cukru Vladislava Blechy je to sice jak pro producenty cukrové řepy, tak zpracovatele příjemné, méně už ale pro spotřebitele. Cukrovary mohou totiž dál na vnitřním trhu zvyšovat ceny cukru, aniž jim kdo v tom zabrání. »V poslední době došlo k významnému růstu cen cukru o 1,50-2 koruny na kile, což je 15 %. Při této ceně musí být cukrovary ziskové a zemědělci by měli dostávat od cukrovarů takovou cenu, aby byli spokojeni,« říká Blecha. Upozorňuje zároveň na snahu zástupců cukrovarů zavést i u nás cukerný pořádek. »Argumenty, které jeho zavedení podporují, jsou pouze argumenty cukrovarů. Každá koruna zvyšující cenu kilogramu cukru je navýšení příjmu cukrovarů o čtyři miliony korun,« dodává Blecha. Vychází z toho, že 400 tisíc tun je roční spotřeba cukru v ČR. To odpovídá produkční ploše cukrové řepy, která je na úrovni 70-75 tisíc hektarů. »Cukrovary se ohánějí tím, že i v Evropské unii existuje cukerní režim. Neříkají ale už to, že od roku 2003 se má rušit. Nejsou s tím až tak dobré zkušenosti. Zvýšená cena cukru se totiž nutně promítne do cen výrobků, což cukerný režim dovoluje,« uzavírá Blecha. Pokud by dál cena cukru rostla, obává se jeho nahrazování v řadě výrobků umělými sladidly typu aspartam atd. Zatím je u nás cena cukru pro průmyslové zpracování na úrovni 15-16,50 koruny za kilogram, což je cena přiměřená. Vladimír Blecha zároveň ale neupírá Ministerstvu zemědělství dobrý krok při ochraně našich zemědělců související právě s cukrem. Je to zavedení cla na úrovni 63 procent pro evropské státy (mimo Polska, pro něž je 141 procent). Pamatuje se i na velmi nízkou cenu cukru, u níž by sebevětší clo nemuselo zmírnit její konkurenceschopnost. Proto cena u dováženého cukru nesmí klesnout pod 14 korun, což je pro zemědělce velmi pozitivní. Při 63procentním clu je nutně dovážený cukr dražší než doma vyrobený.

EUGENIE LÍNKOVÁ

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info