Zelenina jménem jakon

Informace pro zahradnictví (Agroweb) 8/1999

Zelenina jménem jakon

V lonském roce v dubnovém císle Informace pro zahradnictví jsme vás informovali o nové zelenine jakon.

Jenom v krátkosti pripomínáme, že rostlina pochází z Jižní Ameriky. Celá rostlina je jedlá. V korenové cásti produkuje hlízy, které jsou význacné svým složením cukru. Obsahují totiž inuliny. Ty nedokáže lidský organizmus využívat, a tak jakonové hlízy odkrývají nové možnosti pro diabetiky. Díky výborným chutovým vlastnostem nachází u nás stále více svých obdivovatelu.

V lonském roce na podzim se nám podarilo zachytit pestitele pri sklizni. Na ctvrt hektarových políckách jakonového porostu u Pacova se zacalo sklízet. Hlízy se urodily, ale dobývání je nárocné - rucní. Použít techniku se zatím nepodarilo, protože hlízy jsou velmi krehké a jakékoliv natrásání je poškozuje. Rovnež i mytí hlíz se provádí rucne.

My prejeme pestitelum do letošní sklizne alespon lepší pocasí. Jejich práce si vážíme a veríme, že na trhu se setkáme ješte s vetším množstvím jakonu než loni.

Pokud nekdo z vás by chtel vyzkoušet tuto novou plodinu na své zahrádce, mužete se kontaktovat na adrese: dr. Jana Volková, Smyslovská 439, 391 56 Tábor-Mešice, tel.: 0361-254267.

RNDr. Jana Volková

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info