Výzkum: ekologické farmy produkují lepší jahody a tvoří zdravější půdu
29.10.2010 | bio-info.cz
Srovnávací výzkum ekologických a konvenčních systémů pěstování jahod zjistil, že ekofarmy produkují chutnější a výživnější plody než konvenční farmy a zanechávají zdravější a geneticky rozmanitější půdu.
Studie, provedená vědci z Washington State University v USA, je jedním z nejkomplexnějších svého druhu: analyzovala 31 chemických a biologických vlastností půdy, půdní DNA a chuťových, výživových a kvalitativních znaků tří odrůd jahod pěstovaných na 13 konvenčních a 13 ekologických farmách.
„Žádný výzkum dosud nesrovnával tolik komplexních a kvantitativních znaků jak potravin tak kvality půdy v různých dobách sběru vzorků na tolika produkčních farmách jako ten náš," řekl John Reganold, profesor na Ústavu půdní vědy a agroekologie Washingtonské univerzity a vedoucí výzkumu.
„Naše zjištění má globální důsledky a předem to, co víme o udržitelnosti výhodách ekologického zemědělství systémů," řekl John Reganold, Washington State University, Regents profesor pedologie a hlavní autor dokumentu dnes zveřejněna v online časopise PLoS ONE. "Máme také ukazují, můžete mít vysoce kvalitní, zdravé produkce, aniž by se uchylovali k arzenálu pesticidů."
Reganoldovi dřívější studie v oblasti „indikátorů trvale udržitelného rozvoje" na farmách v severozápadním Pacifiku, Kalifornii, Britské Kolumbii, Austrálii a Novém Zélandu byly publikovány v časopisech Science, Nature, a Proceedings of the National Academy of Science.
Všechny zkoumané farmy v této studii byly v Kalifornii, která produkuje 90 procent jahod ve Spojených státech.
Z výsledků studie vyplývá, že ekologická pole a jejich produkty byly téměř ve všech hlavních ukazatelích stejné nebo lepší než jejich konvenční protějšky.Mezi hlavní zjištění patří:
- ekologicky pěstované jahody měly významně vyšší antioxidační aktivitu a vyšší koncentraci kyseliny askorbové a fenolických sloučenin
- ekologicky pěstované jahody měly delší trvanlivost
- ekologicky pěstované jahody měly vyšší obsah sušiny
Anonymní testy, při kterých byly ochutnávány jahody pod červeným světlem, aby nedošlo k ovlinění barvou ovoce, určily jednu odrůdu biojahod jako sladší, chuťově výraznější a pod běžným světlem vzhledově lepší. Další dvě odrůdy biojahod byly posuzovány stejně pozitivně.
Vědci také zjistili, že půdy na ekologicky obhospodařovaných farmách, vykazovaly výrazně lepší výsledky v různých klíčových chemických a biologických vlastnostech, jako například schopnost vázat uhlík, vyšší obsah mikrobiální biomasy, vyšší enzymatickou aktivitu a vyšší obsah stopových prvků.
Analýza DNA půd také zjistila, že ekologicky obhospodařované půdy měly zásadně větší celkovou i specifickou genovou rozmanitost, což je důležitý předpoklad odolnosti půdy vůči stresu a schopnosti zajišťovat průběh základních půdních procesů.
Zdroj: WSU News
Další články v kategorii Zemědělství
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Ve velkochovu slepic na Havlíčkobrodsku veterináři potvrdili ptačí chřipku (21.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)
- Německo a Španělsko vyzvaly lídry EU k podpoře dohody s Mercosurem (19.12.2025)
- Opakované demonstrace zemědělcům dobré jméno neudělají (19.12.2025)
- V Bruselu protestují tisíce zemědělců proti zemědělské politice EU (19.12.2025)
- Projekt Hlídače státu: Agrofert má i přes Babišův střet zájmů zakázky od státu (19.12.2025)
- Itálie a Francie jsou proti rychlému schválení a podpisu dohody Mercosur (18.12.2025)

Tweet



