Vysokotlaké ošetření mléka a mléčných výrobků
02.05.2000 | ÚZPI
Ošetření potravin vysokým tlakem místo ohřevu nepřináší narušení jejich organoleptických a výživových vlastností. Ošetření vysokým tlakem je předmětem výzkumu v Japonsku, v Evropě i v USA, provádí se tlakem 300 až 1 000 MPa při teplotě místnosti. Tlak v potravinách zvýší teplotu jen nepatrně. Doba ošetření je 2 až 30 minut. Technologie a zařízení na ošetření mléka a mléčných výrobků jsou vyvinuty natolik, že je lze použít v praxi a to především na výrobu jogurtů a sýrů, konzumního mléka a pro směsi na přípravu mražených krémů a výrobu másla.
Další články v kategorii Zemědělství
- Pojišťovny odhadují škody na plodinách po mrazech na stovky milionů korun (30.04.2024)
- ASZ ČR jednala s ministrem zemědělství o sledování majetkové propojenosti (30.04.2024)
- Mrazy zdecimovaly na střední Moravě ovocné sady, hrušky budou vzácností (30.04.2024)
- Výborný: Česko brzy odešle žádost o mimořádnou pomoc z EU pro české ovocnáře (30.04.2024)
- Zemědělská politika se zjednoduší. Europoslanci schválili úpravu podmínek, ekologové to kritizují (30.04.2024)
- Ministr Výborný v Lucemburku: Evropskou komisi jsem požádal o mimořádnou pomoc ovocnářům, které zasáhly katastrofální mrazy (30.04.2024)
- Mráz na jihu Čech poškodil kromě ovoce zřejmě i obiloviny a řepku (30.04.2024)
- Zmírnit dopady mrazů by mohl přesun plodin do vyšších poloh, míní vědci (29.04.2024)
- Čeští zemědělci připravují další protest, bude nejspíš v druhé polovině května (29.04.2024)
- Vinařům způsobily mrazy škodu přes dvě miliardy Kč, zánik hrozí většině ovocnářů (29.04.2024)