V Keřkově soutěžili pěstitelé brambor

ZN 21.10.1999

V Kerkove soutežili pestitelé brambor

Kerkov - Ocíslované talírky s anonymními vzorky varených hlíz brambor a nachystané sklenice mléka na zapití - takový byl v úterý ráno zacátek ojedinelé souteže v Kerkove na Havlíckobrodsku. Šlo pri ní o nejkvalitnejší konzumní odrudu brambor z této oblasti Ceskomoravské vrchoviny. Jedním z iniciátoru prvního rocníku klání, které by melo o víkendu vyvrcholit predáním cen v Pribyslavi, je dnes již nestor ceských bramborárských šlechtitelu Josef Konrád ze zdejší šlechtitelské stanice Sativa Kerkov. »Prihlášeno bylo šestašedesát vzorku. Komise je posuzuje nejen za syrova, ale predevším podle bonitacní tabulky pro hodnocení varených hlíz. Jde o celkovou vzhlednost, vady na slupce, vyrovnanost tvaru a podobne. V dalších peti hodnoceních pak posuzujeme barvu dužiny po uvarení, tmavnutí varených hlíz, konzistenci, strukturu a v neposlední rade i chut,« ríká Konrád. Již pri hodnocení celkového vzhledu hlíz za syrova vypadlo dvacet prihlášených vzorku. Jak má tedy vypadat a chutnat skutecne kvalitní konzumní brambora? »Mela by mít oválný vzhledný tvar a po uvarení jasne žlutou dužinu, na kterou je zvyklý stredoevropský konzument. Proste by mela být taková, jakou dokážeme vypestovat jen v techto našich podmínkách,« dodává Josef Konrád. Doplnme, že vítezství si z tohoto ojedinelého klání odváží ekofarma z Havlíckobrodska, která do souteže prihlásila odrudu Karin.

(cad)

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info