Smrtonosné bakterie našli i čeští inspektoři
14.01.2000 | Zemské noviny
ZN 14.1.2000
Smrtonosné bakterie našli i ceští inspektori
Co je listerióza? Nemoc, která zabila ve Francii dva lidi. Odborníci jí ríkají »nemoc špinavých provozu«. A varují: Nemusí se vyhnout ani Ceské republice. Nebezpecí lze zažehnat dodržováním hygienických predpisu.
Praha - Listerióza, nemoc, na kterou od Nového roku zemreli ve Francii dva lidé a tretí pacient je v kómatu, hrozí i v Ceské republice, pokud potravinárské provozovny nedodrží hygienické predpisy. Chorobu vyvolávají listerie, bakterie, které se mohou vyskytovat v pude, prachu i vode, nikoli však pitné. Nesnesou teplotu presahující 72 stupnu Celsia. Pokud se clovek listeriózou nakazí, zabírají antibiotika penicilinové rady. Ceská zemedelská a potravinárská inspekce na základe zpráv o výskytu listeriózy ve Francii kontrolovala v minulých dnech vzorky potravin z provozoven v Ceské republice. Kontrolovala nejrizikovejší potraviny: salámy, játrové sýry, mražené zeleninové smesi, masové a kombinované polotovary, mekké zrající sýry, uzené ryby a mražené smetanové krémy. »Inspektori odebrali 200 vzorku, v nichž ve ctyrech prípadech byla skutecne zjištena prítomnost bakterie Listeria monocytogenes, jak se velmi nebezpecný patogenní organismus nazývá,« rekla tisková mluvcí inspekce Jolana Havlová. Listeriózu nezpusobuje závadné maso jako napríklad u »nemoci šílených krav«. Tiskový mluvcí Státní veterinární správy Josef Duben uvedl, že bakterie se ve Francii zrejme dostaly do potravinárských výrobku druhotne, to znamená pri zpracování nezávadných surovin v nedostatecne hygienickém prostredí, poprípade pri neodpovídající preprave. Ve Francii byly zdrojem nákazy uzenárské výrobky vyrábené firmou Coudray. Státní veterinární správa okamžite po upozornení 8. ledna 2000 zahájila šetrení, zda nekterý dovozce potravinárského zboží nedovezl do Ceské republiky výrobky této spolecnosti. K dovozu francouzských masných výrobku má povolení šestnáct firem. Pet z nich této možnosti využilo, ale žádná nedovezla výrobky firmy Coudray. Nejvetší starost pusobí nyní epidemiologum to, že inkubacní doba nemoci muže být až osm týdnu.
EUGENIE LÍNKOVÁ
Další články v kategorii Zemědělství
- Agrární komora chce kvůli mrazům peníze také pro pěstitele zeleniny či brambor (03.05.2024)
- Zpráva o erozi: Bahna z polí ubylo, ale farmářům se musí utáhnout šrouby (03.05.2024)
- Sněmovna schválila vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy (03.05.2024)
- Vinaři nepožadují po státu kompenzace za škody způsobené mrazy (03.05.2024)
- Agrární komora příští týden rozhodne o uspořádání protestů 22. května v Praze (02.05.2024)
- Musíme podpořit spotřebu biopotravin, apelují některé organizace (02.05.2024)
- Polní dny regenerativního zemědělství (02.05.2024)
- ASZ ČR jednala nejen o inovativním pastevním projektu s Výzkumným ústavem živočišné výroby (02.05.2024)
- Pojišťovny odhadují škody na plodinách po mrazech na stovky milionů korun (30.04.2024)
- ASZ ČR jednala s ministrem zemědělství o sledování majetkové propojenosti (30.04.2024)