Obory více spjaté s prvovýrobou čeká restrukturalizace

Obory více spjaté s prvovýrobou ceká restrukturalizace

Potravinárské obory, které úzce navazují na zemedelskou prvovýrobu, jako je mlékárenský ci masný prumysl, ceká restrukturalizace, která zrejme povede k uzavrení nekterých v soucasnosti vyrábejících kapacit. V rozhovoru pro AGRIS to uvedl Josef Mezera z Výzkumného ústavu zemedelské ekonomiky (VÚZE).

Podle poznatku VÚZE zustanou ze stávajících potravinárských subjektu v budoucnosti na trhu šanci pouze takové, jejichž výrobní prostredí bude odpovídat technickým parametrum, které dnes vyžaduje Evropská unie, soucasne ale budou muset dosáhnout lepších ekonomických výsledku a musí se zlepšit jejich celková ekonomická situace. Obory s vyšším stupnem finalizace zemedelských produktu jsou pritom podle VÚZE v lepší pozici, protože již do znacné míry prošly restrukturalizací a mají tak šanci uspet v globální konkurenci s vyspelými státy. Jde napríklad o nápojárství, výrobu cukrovinek, ale také o pekárenský prumysl, zejména v prípade vetších prumyslových pekáren.

Situace tuzemského potravinárského prumyslu není podle poznatku VÚZE nijak valná. Podniky, splnující parametry zahranicního obchodu, tvorí z celkového poctu potravinárských subjektu asi dvacet procent, z financne - ekonomického hlediska je situace ješte horší. Podle Jaroslava Dvoráka navíc není ani pravidlem, že podniky, které investují, napríklad do nových technologií, jsou na tom dobre. "Zdá se, že zabezpecení ISO norem a dalších certifikátu jsou realizována i podniky, které by se, pokud by v nich budoucnosti nenastala nejaká výrazná zmena napríklad vstupem externího kapitálu, vstupu do EU stejne nedožily," konstatoval Dvorák.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info