Nepříznivé reakce na mléko

Nepříznivé reakce na mléko lze rozdělit na dva typy. První typ se týká deficitu laktázy. U některých osob (intolerantních na laktózu) se projevuje poruchou trávení, neboť v důsledku nedostatku tohoto enzymu nedochází k degradaci laktózy (mléčného cukru) v tenkém střevu. Až dosud se uvádělo, že druhý typ - přecitlivělost/alergie na mléko - se vyskytuje především u dětí a mizí většinou do tří let dítěte. Nově se však zjistilo, že alergii na mléko má podstatně více dospělých osob, než se dříve předpokládalo. Existují čtyři typy alergických reakcí, přičemž většina alergických reakcí na potraviny spadá do typu I, tzn. že jsou zprostředkovány imunoglobulinem E. Podle nejnovějších výzkumů se zdá, že proteiny mléka jsou schopné indukovat u citlivých osob všechny čtyři typy alergických reakcí s různými klinickými projevy (obvykle na kůži, poruchami trávení a respiračními). Výzkumy naznačují kladný účinek probiotických mikroorganismů na zmírňování přecitlivělosti. Velmi slibných výsledků bylo dosaženo, pokud se aplikoval Lactobacillus GG (ATCC 53103). Nadále se však doporučuje, aby osoby citlivé na mléko vyloučily potraviny s obsahem mléčných proteinů ze svého jídelníčku.

Trends in Food Science & Technology, 10, 1999, č.6-7, s.229-233 (-kvas-)

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info