Naši pěstitelé tvrdí, že žampiony nejsou jedovaté
06.09.1999 | Zemské noviny
ZN 6.9.1999
Naši pestitelé tvrdí, že žampiony nejsou jedovaté
Ceské Budejovice - Tvrzení o souvislosti konzumace údajne jedovatých žampionu rizikem onemocnení rakovinou, která se s odvoláním na švédské zdroje nedávno objevila v ceských médiích, odmítají ceští pestitelé techto nejoblíbenejších jedlých hub. Rekl to vcera predseda Svazu pestitelu jedlých hub CR Ivan Jablonský. »Toxický agaritin, jenž je obsažen v syrových žampionech, je znám desítky let a jeho úcinky na lidský organismus se nemení. Na jeho výzkumu spolupracuje Ústav chemie a analýzy potravin VŠCHT v Praze práve se švédskými vedci. Podle nich se pri tepelné úprave žampionu obsah agaritinu snižuje o 45 až 85 procent. Jeho toxické úcinky se prokázaly až v neúmerných dávkách hub, které odpovídaly denní konzumaci nekolika kilogramu,« vysvetlil. Spotrebitelé v západní Evrope, kde má prednost konzumace zdravých potravin, podle Jablonského znají výsledky švédských vedcu a rídí se jejich doporuceními. Pritom konzumace žampionu zde stoupá, napríklad v Nemecku dosahuje 4,5 a v Belgii a Nizozemsku trí kilogramu na osobu rocne. »Lidé zde dbají na to, aby žampiony nejedli syrové, ale až po tepelné úprave. V naší zemi, kde se prumerná rocní spotreba pohybuje kolem pul kilogramu, tedy není treba mít ze škodlivosti techto hub strach,« zduraznil Jablonský. Rada zemedelských produktu obsahuje prírodní nebo cizorodé látky, které mohou být ve vyšších dávkách pro cloveka škodlivé. Mezi tyto prírodní látky patrí solanin v bramborách, tomatin v nezralých rajcatech ci kyselina štavelová ve špenátu a reveni. Z cizorodých látek jsou to napríklad dusicnany v listových zeleninách v zimním období. »Zpusobem, který vylucuje prehnanou konzumaci nekterého produktu s obsahem toxické látky, je pestrá strava,« pripomnel predseda Svazu pestitelu jedlých hub CR.
(CTK)
Další články v kategorii Zemědělství
- Zmírnit dopady mrazů by mohl přesun plodin do vyšších poloh, míní vědci (29.04.2024)
- Čeští zemědělci připravují další protest, bude nejspíš v druhé polovině května (29.04.2024)
- Vinařům způsobily mrazy škodu přes dvě miliardy Kč, zánik hrozí většině ovocnářů (29.04.2024)
- OIV: Světová spotřeba vína loni klesla o 2,6 procenta, byla nejníže od roku 1996 (27.04.2024)
- Budou jablka za 50 korun? Stromy pomrzly v Česku i v Polsku (26.04.2024)
- Výzkumný ústav: Oteplení zvýší aktivitu škůdců, očekává se nadměrný výskyt mšic (26.04.2024)
- Více dřeva, méně betonu. Surovinová politika pro dřevo podpoří tuzemské zpracování dřeva, více se bude využívat i ve stavebnictví (26.04.2024)
- Prouza: Případné zdražení ovoce a zeleniny závisí také na úrodě jinde v Evropě (26.04.2024)
- Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne podle odhadů ovocnářů miliardu korun (25.04.2024)
- Europoslanci schválili revizi společné zemědělské politiky EU (25.04.2024)