Lykopen rajčat v dietě Kanaďanů

Lykopen je významný karotenoid bez přímé vitaminové aktivity vitaminu A. Má však vynikající antioxidační účinky. Pracovníci Ústavu výživy lékařské fakulty University v Torontu (Kanada) studovali obsah lykopenu v rajčatech a produktech z nich (šťávy, protlaky, kečupy, omáčky, polévky a pod.). Pomocí dotazníkového výběrového šetření také zjišťovali denní spotřebu rajčat a jejich produktů u obyvatel kanadské provincie Ontario. Celková denní spotřeba lykopenu na osobu činila v průměru 25,2 mg. Podíl čerstvých rajčat na tomto příjmu činil 50,2 %. Na celkové spotřebě lykopenu se dále podílely omáčky (rajčatová, speciální na těstoviny, barbecue aj.) z 19,7 %, protlaky z 13,2 %, šťávy a koktaily (Bloody Mary aj.) z 11,3 %, rajčatová polévka z 3,2 % a kečupy z 2,1 %. Obsah lykopenu v těchto výrobcích kolísal v mezích 42 ppm (Bloody Marz) do 365 ppm v rajčatovém protlaku. Dřívější práce ukázaly, že lykopen ze zpracovaných rajčat zvyšuje krevní hladinu lykopenu výrazněji než lykopen čerstvých rajčat, který dokonce může krevní hladinu snížit. Je to vysvětleno tím, že zpracováním se lykopen bioaktivuje.

Rao,A.,V. et. al, Food Research Internat., 31, 1998, 10, 731-41 (-Per-)

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info