Listerie dobře známe, říkají veterináři

Agrární deník (Agroweb) 26.1.2000

Listerie dobre známe, ríkají veterinári

Potíže, které mohou s pomnožením listeríí vzniknout, veterinári dobre znají. Ni cméne pod dojmem aféry s vypuknutím epidemie listeriózy ve Francii by mohl vzniknout mylný dojem, že jde o nejakou zvláštní nemoc ci nákazu, na kterou jsme se u nás zamerili až po problémech, které vznikly v cizine. Agrárnímu deníku to sdelil tiskový mluvcí SVS CR Josef Duben.

Orgány státní veterinární správy pravidelne kontrolují zejména ty potraviny živocišného puvodu, u kterých by mohly nastat problémy. A to práve proto, že ví o nebezpecnosti plynoucím z pomnožení bakterií Listeria monocytogenes. I naše zkušenosti ukazují, že pro nebezpecné pomnožení všudyprítomných bakterií jsou nejvíce náchylné mlécné výrobky, obzvlášte sýry, jisté nebezpecní pomnožení skýtají též uzeniny a to predevším ty, které jsou takzvane lehce zkazitelné, paštiky, výrobky v aspiku, polotovary, apod. To však každá obezrelá hospodynka dobre ví. Takovéto potraviny, jak známo, mají i omezenou dobu trvanlivosti a povinností prodejce i prepravce je ji peclive hlídat a dodržovat. Krome orgánu veterinární správy bdí nad dodržováním predpisu i Ceská zemedelská a potravinárská inspekce a orgány hygieny.

O tom, že veterinární správa sleduje dusledne výskyt listerií v potravinách živocišného puvodu, nejlépe hovorí císla. Za lonský rok uskutecnila 9 996 vyšetrení a z toho bylo 287 nálezu pozitivních. Tyto nálezy znamenají, že listerie byly zachyceny, výrobky neuvedeny na trh a prijata odpovídající opatrení. Duležité je si uvedomit, že nálezy nikdy neprekrocily nebezpecnou mez. Pri neodpovídajícím skladování, to znamená pri neodpovídající teplote by však mohlo za ideálních podmínek dojít k jejich nebezpecnému pomnožení. A to by pak mohlo být konzumentum, zejména ve slabší kondici, nebezpecné.

Nejvíce vyšetrení inspekce státní veterinární správy uskutecnila u tzv. náchylných - mlécných výrobku, v lonském roce celkem 4 717. Z toho byly bakterie listerie zjišteny ve 213 prípadech. Masných výrobku bylo šetreno 4 650 a výskyt listerií zjišten u 25. Vyšetrení byla uskutecnena také u polotovaru, a to 583 a listerie zjišteny ve 49 prípadech. V krmivech, která se také zkoumají, listerie zjišteny nebyly. Podobne jsou vzorky odebrané inspekcí veterinární správy vyšetrované i na jiné nebezpecné mikroorganismy, napríklad bakterie zpusobující salmonelu a jiné.

Ve všech prípadech lze však ríci, že vetší problém než u výrobce a zpracovatele se muže vyskytnout pri neodpovídající preprave, nestandardní teplote zejména a neodpovídajícím skladování potravin. Proto oprávnene upozornuje Josef Holejšovský, ústrední reditel Státní veterinární správy CR na povinnost dusledne kontrolovat dodržování teplotního režimu pri preprave potravin živocišného puvodu. Vyhláška c. 287/1999, která platí od pocátku letošního ledna to stanoví - vybavit prepravní prostredky i sklady tzv. registracními teplomery.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info