Křišťálovou hlávku zelí si odnesla starostova rodina

MF Dnes 13.12.1999

Křišťálovou hlávku zelí si odnesla starostova rodina

Kytlice Mlýny - Dobré kysané zelí - alchymie, věda či z pokolení na pokolení předávaný tajný recept? Nikoliv. Stačí po prvních mrazech, kdy jsou hlávky nejtvrdší, koupit třicet kilogramů krouhaného zelí, doma navléknout na nohy bílé ponožky, přes ně ještě igelitový sáček, našlapat křehkou zeleninu do kameninového soudku, přiměřeně prosypávat solí a kmínem a přebytečnou šťávu sbírat a vylévat. Pak nechat soudek stát v teple a na tři týdny odjet s manželkou do lázní. Po příjezdu z lázní zelí sice doslova leze ze soudku a domem se line nelibý zápach, ale je zaděláno na zelí roku. Tento postup zaručil kytlickému starostovi Emilu Sedláčkovi a jeho manželce vítězství v již pátém ročníku soutěže o nejlepší kysané zelí, jež ve Mlýnech vyhlásili pod heslem Zelí z Mlýnů - láska na celý život. "Vůbec mě nenapadlo, že vyhrajeme. Zelí jsme si opravdu tři týdny ani nevšimli. Když jsme přijeli z lázní, musela jsem alespoň dvě kila z vrchu vyhodit, jak bylo ošklivé," podivovala se nad křišťálovou zelnou hlávkou, putovní trofejí pro vítěze, Věra Sedláčková. Jako většina pozitivních věcí vznikla soutěž před pěti lety v hospodě. "Do krve jsme se pohádali, kdo dělá nejlepší kysané zelí. Proto jsme vymysleli, že o tom rozhodne nezávislá porota," vzpomíná na začátky soutěže první vítěz Jan Janda. Sedláčkovi vyhráli letos poprvé, funkce manžela na to však neměla vliv. O nejlepším zelí z dvanácti předložených vzorků rozhodovala pětičlenná porota, aniž by při degustaci znala jejich majitele. Nejvíce hlasů dostala rodina Sedláčků a rodina Kučerů. O vítězství rozhodl až dodatečný výběr. Starostovo zelí nejvíce chutnalo i laické porotě, jež se skládala z desítek lidí - osazenstva hospody ve Mlýnech.Vítěz kromě křišťálové zelné hlávky, na níž se už skví čtyři jména a nyní přibyde i Sedláčkovo, vyhrál i vybrané startovné. To musel utratit za sklenky něčeho ostřejšího pro celou hospodu. "Příští rok soutěž inovujeme, chci pozvat zástupce firmy, která dodává kysané zelí na trh v republice. Chceme, aby přivezl vzorek, a pak se ukáže, kdo v Čechách umí nejlépe nakládat zelí," říká Sedláček. A jak jeho rodině kysané zelí chutná nejvíce? "To si s manželkou každý nandáme po kile, já si jej dochutím ještě cibulí a olejem a večer u televize ho na posezení spořádáme. Jak známo, kysané zelí čistí trávicí soustavu, takže ráno pak máme stolici doslova hedvábnou," rozplývá se Sedláček.

ALICE KLAUBENSCHALKOVÁ

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info