Každá sklenička naložených hub stojí mnoho času, říká mykoložka

MF Dnes 20.12.1999

Každá sklenicka naložených hub stojí mnoho casu, ríká mykoložka

Horovice - Václavka Záletová, úcetní z Horovic, je typickým príkladem vášnivého houbare, pro nehož se sbírání hub stalo i zdrojem vedeckého poznání. Známá podbrdská mykoložka prodelala tuto promenu pred patnácti lety. Zhruba stejnou dobu experimentuje s nakládáním hub do sladkokyselého nálevu. O její úspešnosti svedcí i rada vavrínu ze souteží. Ten poslední získala v sobotu doma. "Každorocne nakládám asi padesát sklenicek. Cást je pro souteže, zbytek ke konzumaci. Nemálo jich i rozdám, ale komu - to si dobre vybírám. Chci mít pocit, že jsem je potešila. Radost totiž mohou projevit jen ti, kterí vedí, kolik každá sklenicka stojí práce a casu," ríká Václavka Záletová, jedna ze zakladatelek horovického mykologického kroužku. Pro nakládání jsou nejvhodnejší mladé a zdravé houby. Když rostou, není problém je najít a nasbírat. Horší však je, pokud je suchý rok, jako byl letos. "V lese jsme toho víc nachodili, než nasbírali," vzpomíná Záletová. Ani samotné nakládání není jednoduché. Mají-li houby dobre chutnat i vypadat, varí se každý druh zvlášt a teprve poté se smíchají. "Když máte ve smesi osm a více druhu hub, je to dost práce," ríká horovická mykoložka. Kouzlo dobré chuti nakládaných hub spocívá ve volbe správného druhu nebo jejich vhodné kombinaci a namíchání nálevu a v korení a zelenine. Recepty si každý mykolog, který souteží, bedlive streží - stejne i lokality, kde houby sbírá. "Pokud nekdo z nás najde novou ci vzácnou houbu, ukážeme si ji a rekneme si, kde roste. Pri sbírání hub ke konzumaci ale vetšinou svá místa tajíme," uvedla Václavka Záletová jedno z pravidel vztahu mezi mykology.

MILAN HULÍNSKÝ

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info