Kančí zápach a kvalita masa

Nepříznivé vlastnosti vepřového masa z hlediska spotřebitele - zápach a chuť, označované jako "kančí vada" souvisí s koncentrací androstenonu a skatolu a je ve většině zemí důvodem pro kastraci kanečků a pro malé rozšíření produkce vepřového masa nekastrovanými kanci. V rámci EU proběhl průzkum ohledně koncentrace androstenonu a skatolu u nekastrovaných kanečků v 6 evropských zemích: Francii, Švédsku, Nizozemí, Dánsku, V. Británii a Španělsku. První tři země produkují velmi malé procento nekastrovaných jatečných kanečků, Dánsko je uprostřed a ve V. Británii a Španělsku je většina jatečných kanců nekastrovaných.

Závěry průzkumu naznačují rozdíly v průměrné koncentraci skatolu podmíněné ročním obdobím (léto x zima); průměrná koncentrace androstenonu nebyla sezonou ovlivněna. Jednotlivé země se lišily v průměrné koncentraci skatolu a androstenonu s tím, že V. Británii, Francie a Nizozemí vykazovaly nejnižší a střední průměrnou koncentraci androstenonu a Švédsko a Španělsko nejvyšší koncentraci této látky. Nejnižší průměrná koncentrace skatolu byla zjištěna v Dánsku, nejvyšší v Nizozemí a Španělsku. Koncentrace androstenonu a skatolu se zvyšovala se stoupající hmotností a snižovala se stoupajícím podílem libového masa na jatečném těle.

Pramen: Livestock Prod. Sci., 62, 1999, č. 1, s. 15-28 (Sch)

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info