Jak vyrobit měkký sýr z kozího mléka

MF Dnes 19.11.1999

Jak vyrobit měkký sýr z kozího mléka

(Podle Elišky a Jaroslava Horynových)

1) Čerstvé mléko vychlazené na pět stupňů Celsia nalejeme do hrnce a zahřejeme na devětadvacet stupňů Celsia.

2) Přesně v tomto okamžiku přidáme syřidlo. Doporučujeme přírodní syřidlo vyrobené jako extrakt ze žaludku kojených telat. Na pět litrů mléka stačí jedna kávová lžička.

3) Po přidání syřidla dobře promícháme, přikryjeme vyvařenou a vyžehlenou plenou a pokličkou. Pozor! Po celou dobu sýření od dvou až do čtyřiadvaceti hodin - je třeba udržet na povrchu sýřeniny oněch 28 až 29 stupňů Celsia.

4) Po vysýření vystoupí syrovátka nahoru a sýřeninu je v tomto okamžiku třeba pokrájet na větší kostky nerez nožem a opatrně míchat, aby kostky ztuhly a pustily další syrovátku.

5) Sýřeninou naplníme formy, které vyložíme gázou. Formy musí mít ve dně i ve stěnách otvory, jimiž uniká syrovátka. Po naplnění přehrneme gázu přes okraje a vytékající syrovátku sléváme. Tento proces trvá šest až dvanáct hodin.

6) Když syrovátka přestane vytékat, můžeme bochníky vyklopit. Gázu lze opakovaně po vyvaření použít. Bochníky ze všech stran nasolíme.

7) Dále již bude sýr na vzduchu zrát. Sůl se na jeho povrchu beze zbytku rozpustí a vytáhne z bochníku ještě další syrovátku.

8) Po dvou dnech zrání je sýr hotov. V ledničce vydrží pochopitelně déle.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info