EU: Za vyšší bezpečnost potravin

Agrární deník (Agroweb) 18.1.2000

EU: Za vyšší bezpecnost potravin

Evropská unie se v soucasné dobe snaží obnovit duveru v bezpecnost potravin. Toto deklaroval Romano Prodi pri svém nástupu do funkce šéfa Evropské komise jako jednu ze svých hlavních priorit. O bezpecnosti potravin a ochrane spotrebitelu jako o hlavním cíli Státní veterinární správy hovoril pri svém nástupu do funkce i Josef Holejšovský, ústrední reditel Státní veterinární správy CR. Agrárnímu deníku to sdelil tiskový mluvcí SVS CR Josef Duben.

Proto Státní veterinární správa kvituje iniciativu Evropské komise, která v minulém týdnu schválila "Bílou knihu". Považuje to za zásadní krok k vytvorení evropské funkcní struktury bezpecných potravin, která by mela zacít fungovat v roce 2002. Je to v zájmu obnovení duvery spotrebitelu k potravinám.

Reforma evropské politiky zamerené na bezpecné potraviny, kterou Prodiho komise pri nástupu do úradu vyhlásila za jednu ze svých priorit, došla poprvé konkrétního naplnení. Kolegium komisaru se vyjádrilo k Bílé knize bezpecných potravin, kterou sestavily jednotlivé úrady EK pod vedením Davida Byrna, komisare pro ochranu a zdraví spotrebitelu. Tato kniha má být návodem pro EU jak v príštích létech jednat ve dvojím zájmu - v zájmu verejného zdraví a ochrany spotrebitelu. Je cílem Komise, aby tento základní dokument podeprel hlavní linie plánu EU na opetovné získání duvery obcanu k potravinám. Jejich duvera byla totiž nekolikrát v poslední dobe otresena krizemi - jako bylo napríklad nemoc šílených krav nebo kontaminace dioxiny.

Komisar Byrne prednesl hlavní myšlenky Bílé knihy pred Evropským parlamentem 5. ríjna 1999 behem debaty o bezpecných potravinách a poté pred jednotlivými odbory Rady, kterých se to týká. Krome vzniku nezávislé evropské struktury bezpecných potravin, která je klícovým kamenem celého systému, Bílá kniha navrhne asi 80 legislativních opatrení, která budou prijímána (schvalována) v prubehu 3 let podle presného casového rozvrhu, aby napravila nedostatky v soucasné legislative. Cílem je zajistit kvalitu potravin a vysokou úroven bezpecnosti ochrany spotrebitelu pomocí prísných pravidel Spolecenství a príslušných kontrol ve všech fázích výroby "od výrobce až na stul". Komise doporucuje, aby nezávislý úrad zacal fungovat od roku 2002. Inspirovala se myšlenkou založit Evropský úrad pro potraviny a verejné zdraví, tak jak ji doporucují odborníci, na než se Komise obrátila o radu, jak takový útvar vytvorit.

Tento úrad, zcela nezávislý na Komisi a samostatný pri plnení svých úkolu se má skládat z významných odborníku nezávislých na politických a prumyslových zájmech, nebude mít žádnou legislativní moc, ale bude refernecním úradem pro národní úrady jejichž úkolem je sbírat a šírit vedecké informace, provádet rizikové analýzy a opatrení, aby se zabránilo rizikovým situacím, bude vyhlašovat poplach v prípade nutnosti a co nejrychleji reagovat v prípade ohrožení verejného zdraví. Evropská unie zduraznuje, že Bílá kniha navazuje na Zelenou knihu o legislative v oblasti potravin z roku 1997, kterou predchozí Komise vydala v reakci na objevení nemoci šílených krav.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info