Britský vědec popudil genetickou manipulací svět

ZN 25.2.2000

Britský vědec popudil genetickou manipulací svět

Praha - Velkou pozornost vzbudil v létě roku 1998 britský vědec Arpád Pusztai, když prohlásil, že pokusným krysám, které krmil geneticky upravenými bramborami, rostly neobvykle rychle některé důležité orgány a že "speciální" strava, kterou jim servíroval, narušila jejich imunitu. Pusztaiovi kolegové z Výzkumného ústavu ve skotském Aberdeenu se od jeho zjištění okamžitě distancovali. Čím vědec popudil své kolegy vědce i mnohé další zastánce genových manipulací? Do brambor přidal gen ze sněženky, který přispěl k tvorbě lectinu v hlízách. Lectiny se vytvářejí v rostlichách a jsou většinou jedovaté. Pusztai ovšem namítal, že lectin, který použil, nebyl jedovatý. Podle řady expertů, kteří se zabývají genetickými manipulacemi, nebyly přesto jeho pokusy zcela korektní. Faktem zůstává, že Pusztaiovy závěry dosud nepotvrdilo další nezávislé šetření.

(kop)

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info