Drůbežárny Velké Pavlovice byly koupeny za 187 miliónů korun

V účetní závěrce státního podniku Drůbežářské závody Velké Pavlovice k 31. 12. 1999 bylo nutno zúčtovat opravné položky k ohroženým aktivům proto, aby účetní závěrka odpovídala "věrnému a pravdivému obrazu účetní jednotky". Vyplývá to ze Zákona o účetnictví a ze Zákona o auditorech. V opačném případě by nebylo možno dát výrok auditora bez výhrad, sdělil HN auditor Karel Novotný v reakci na kauzu Drůbežářských závodů Velké Pavlovice a článek "Cena drůbežárny byla podhodnocena", který jsme publikovali v HN 2. března.

Jednalo se podle něj o následující položky:

1) Opravná položka k nedokončeným hmotným investicím (zmařený projekt a zmařená investice z r. 1990)

2) Opravná položka k finančním investicím (akcie Agrobanky, akcie ZEVOZ Uherské Hradiště)

3) Opravná položka k nelikvidním zásobám (nepoužitelným obalům)

4) Opravná položka k nedobytným pohledávkám (jednalo se většinou o prošlé, nedobytné pohledávky z let 1991-93 bývalého ředitelství).

Zúčtováním těchto opravných položek v celkové výši 86 mil. Kč celková cena (výše vlastního jmění) dosáhla částky minus 46 908 tis. Kč. Jak nás Karel Novotný dále informoval, dle metodiky MF ČR a FNM byla povinnost účetní jednotky v době před přechodem státního podniku na nabyvatele účetním dokladem zrušit vytvořené opravné položky. Tak se stalo ve státním podniku Drůbežářské závody Velké Pavlovice v jeho poslední účetní závěrce k 31. květnu 1999. Zrušením výše uvedených opravných položek v částce 86 mil. Kč se opět výše vlastního jmění zvýšila na částku 38 702 tis. Kč.

"Tento postup je striktně dle Směrnic a metodiky MF ČR. V případě, že se některému z kritiků nelíbí, ať svou stížnost adresuje na ministra financí a nehovoří o nejasných účetních operacích," tvrdí auditor Organizační kanceláře Praha. Za polopravdu považuje, že drůbežárny byly prodány za 1 milión Kč. "Skutečnost je taková, že Drůbežárny Velké Pavlovice byly koupeny za závazky, které v tu dobu činily 186 mil. Kč plus jeden milión Kč. Tedy nikoliv za jeden milión, ale za 187 mil. Kč," vysvětluje Karel Novotný.

(red)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info