Zákaz testování kosmetiky na zvířatech se ČR prakticky netýká

Zákaz testování kosmetiky na zvíratech se CR prakticky netýká

Evropská Komise navrhuje zakázat jakékoli testy na zvíratech pro kosmetické úcely. AGRIS o tom dnes informoval tiskový mluvcí Státní veterinární správy CR (SVS) Josef Duben s tím, že minulý týden EU navrhla zmenit legislativu týkající se kosmetických výrobku tak, aby v této oblasti byly už definitivne zakázány testy na zvíratech. Aktuální platná legislativa (výnos 76/768/CEE) predpokládá, že 1. cervence 2000 vstoupí v platnost zákaz obchodování s výrobky, které obsahují složky testované na zvíratech. Pokud bude tento zákaz rozšíren, Komise tím zabije dve mouchy jednou ranou: vyreší definitivne welfare zvírat v oblasti kosmetiky a predejde prípadným potížím pri výmene zboží unie s partnery, pricemž ješte bude zarucena kompatibilita legislativy EU s pravidly Svetové obchodní organizace (WTO).

"Lze ríci, že u nás se kosmetické výrobky na zvíratech prakticky netestují. V lonském roce bylo použito pro tyto úcely pouze 70 myší a tri králíci. V naší republice neexistuje tolik kosmetických firem, jako napríklad ve Francii a není v podstate problém se o tom presvedcit," uvedl k situaci na ceském trhu Duben.

Podle jeho údaju predpokládá návrh EU následující zmeny:

1) okamžitý a definitivní zákaz testování hotových výrobku na zvíratech,

2) definitivní zákaz testování veškerých složek do kosmetických výrobku, a to tri roky po nabytí platnosti této direktivy,

3) vypracování alternativních schválených metod, které nahradí testování na zvíratech (Komise navrhuje, aby se EU ujala velení pri mezinárodní homologaci techto alternativních metod, zvlášte pak v rámci bilaterárních dohod a dohod s OECD).

4) Komise má každorocne uverejnovat závazné prepisy týkající se etiket na výrobcích, aby spotrebitel nemohl být uveden v omyl.

Již dnes se nekteré renomované firmy pyšní na svých výrobcích poznámkou, že pri vývoji jejich výrobku nebylo pri testování využito laboratorních zvírat. U nás se využívají laboratorní zvírata v nejnižší možné míre, a to predevším pro úcely zemedelství, prumyslu a humánní medicíny. Pocty pokusných - laboratorních zvírat se každorocne stále snižují. V porovnání s rokem 1994, kdy toto císlo prevyšovalo pul milionu zvírat, bylo v lonském roce použito 206 558 zvírat. Prevážne šlo o myši (pres 100 tisíc), potkany, morcata a králíky.

"Zásady welfare kontrolují ve všech chovech inspektori okresních a mestských veterinárních správ, a to jak namátkove, tak na upozornení obcanu. Bude-li návrh Evropské Komise na úplný zákaz používání laboratorních zvírat pri overování kosmetických výrobku schválen, pripojí se k nemu podle ústredního reditele SVS Josefa Holejšovského i naše republika," potvrdil Duben.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info